Медицинският университет в Плевен изгражда научни мостове с висши училища по света

Медицинският университет в Плевен изгражда научни мостове с висши училища по света

BOBSTH 15:42:31 15-09-2021
MM1541BO.009
Плевен - университет - конференция

Медицинският университет в Плевен изгражда научни мостове с висши училища по света


Плевен, 15 септември /Елина Кюркчиева, БТА/
Медицинският университет /МУ/ в Плевен изгражда научни мостове с други висши училища по света и развива своята интернационализация. Това каза пред репортер на БТА ректорът на вуза, проф. д-р Добромир Димитров по повод провеждащото се 18-то издание на Международната медицинска научна конференция за студенти и млади лекари в Плевен.
"Привилегия е за всеки университет да има научен форум с 18-годишна история. Това е огромна отговорност и чест, постоянно се стремим да развиваме този форум като увеличаваме броя на чуждестранните лектори", подчерта проф. Димитров.
Ключово събитие в конференцията е виртуалният симпозиум на Световната Асоциация по лапароскопска и роботизирана хирургия, който се провежда днес. Осем водещи световни хирурзи представят последните тенденции в лапароскопската и роботизираната хирургия. Заради ограниченията, свързани с коронавируса, лекциите се провеждат онлайн. Участниците във форума имат възможността да наблюдават хирургия на живо - три операции в реално време от Celebration Hospital FL, USA, която е партньор на Медицинския университет в Плевен.
В Международната медицинска научна конференция за студенти и млади лекари, която ще продължи до 17 септември в Телекомуникационния ендоскопски център на МУ - Плевен, 112 участници представят 48 доклада по тематични направления - хирургия, ортопедия, урология, вътрешни болести, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология, неврохирургия, психиатрия и други. Форумът среща виртуално участници от осем държави - Македония, Румъния, Украйна, Полша, Индонезия, Судан, Египет и Йордания.

/ММ/