Полицията в Разград ще завиши контрола над индивидуалните електрически превозни средства

Полицията в Разград ще завиши контрола над индивидуалните електрически превозни средства

BOBSTH 09:22:31 15-09-2021
GI0920BO.006
Разград - деца - полиция

Полицията в Разград ще завиши контрола над индивидуалните електрически превозни средства


Разград, 15 септември /Садет Кърова, БТА/
Полицията в Разград ще завиши контрола над индивидуалните електрически превозни средства, съобщи старши инспектор Неделчо Симеонов от сектор "Пътна полиция". Той подчерта, че напоследък те се използват масово от деца, които карат с висока скорост и създават предпоставки за инциденти. Специфичен и актуален е случаят в Исперих от края на август, при който 14-годишно момче с електрическа тротинетка блъска двама души, движейки се по уличното платно. При инцидента единият пешеходец е леко пострадал.
Симеонов бе категоричен, че нито децата, нито техните родители са наясно с правилата за използването на този вид превозни средства. Той припомни, че право да управляват електрически тротинетки имат деца, навършили 14-годишна възраст, но само по велосипедни алеи. Навършилите 16 години, могат да се движат с тях по велосипедните алеи, или най-вдясно по уличното платно. На местата, предназначени за пешеходци управлението на такива превозни средства е забранено.
Според изнесените данни от началото на годината служителите на "Пътна полиция" и Районното управление в Разград са направили над 120 проверки по отношение на електрическите тротинетки, управлявани най-често от малолетни и непълнолетни. През годината са планирани и проведени пет специализирани полицейски операции с насоченост към тези дву- и три- колесни превозни средства. Съставени са 20 наказателни документа на водачи на такива тротинетки и пътници без обезопасителни каски. В останалите случаи са издадени предупредителни протоколи на родителите, позволяващи децата им да управляват електрически тротинетки.

/ГИ/