Бургаският свободен университет празнува своята 30-та годишнина на 17 септември

Бургаският свободен университет празнува своята  30-та годишнина на 17 септември

BOBSTH 08:57:31 15-09-2021
GI0855BO.002
Бургас - университет - годишнина

Бургаският свободен университет празнува своята 30-та годишнина на 17 септември


Бургас, 15 септември /Галя Тенева, БТА/
Бургаският свободен университет /БСУ/ ще отбележи 30 години от основаването си на 17 септември. Тогава, от 14.00 часа, в зала 207 е предвидена пресконференция на академичното ръководство на университета.
Кулминацията на тържествата, които провeдохме през годината, посветени на празника, е кръгла маса под надслов: "Новите десетилетия след столетието на свободните университети". Срещата ще е същия ден, от 14.30 часа. На събитието ще присъстват както ректори и основатели на първите недържавни висши училища в България, така и представители на Свободния университет на Брюксел - първото в света висше училище, основано под това име, информира Мария Кожева, от отдела "Връзки с обществеността" в БСУ.
На кръглата маса ще бъдат представени темите: "Появата на Свободния университет в България - 101 години по-късно", "История и причини за възникване на свободните университети в Европа", "Висшето образование като обществено благо и услугата за предоставянето му", "Отвореното към пазара на труда висше образование и компенсирането на пазарните дефицити", "Финансирането на научните изследвания - конкуренцията между учени, екипи, проектни идеи и бюджетирането на избрани структури и учебни заведения", "Интернационализацията на висшето образование", "Обобщения и послания от свободните университети".
Мария Кожева съобщи, че в рамките на програмата за деня, в БСУ е предвидена още една кръгла маса. Тя ще е от 10.00 часа на тема: "Синя устойчивост за круизи и яхти в Бургас". Инициативата се провежда по проекта "Устойчиво развитие в малки мащаби за круизите и яхтите в Черно море" на Международния център за изследвания в Черно море от Атина.

/ГИ/