В Стара Загора отбелязват 180 години светско образование и 140 години от създаването на девическата гимназия

В Стара Загора отбелязват 180 години светско образование и 140 години от създаването на девическата гимназия

BOBSTH 07:35:01 15-09-2021
NT1111BO.001 07:35
Стара Загора - юбилей - училище

В Стара Загора отбелязват 180 години светско образование и 140 години от създаването на девическата гимназия


Стара Загора, 15 септември /Румяна Лечева, БТА/
През тази година се навършват 180 години светско образование и 140 години от създаването на Областната девическа гимназия в Стара Загора, информират от Регионалния исторически музей. През 1850 г. Старозагорската община, благодарение на даренията на редица граждани, построява нова голяма училищна сграда в махалата "Св. Никола". Това е най-монументалната сграда в града с дължина 25 м, ширина 16 м и "триетажна височина". В нея започват занятия класното мъжко училище, а в долния етаж - девическото начално училище с учител Петко Иванов.
Седем години по-късно като преподавател започва работа Анастасия Тошева - първата българка, завършила светско образование в Русия. Учителската професия е призвание. И в българската история Анастасия Тошева е първата жена, която го доказва с целия си живот. Захарий Княжески е човекът, когото в спомените си тя посочва като свой благодетел. Сам ученик на Неофит Рилски, той завършва семинария в Русия и урежда стипендии за няколко български младежи, които да се изучат в Русия за учители. Захарий Княжески е човек с прогресивни възгледи, който оценява обществената роля на образованата жена. Затова през 1850 година той завежда на обучение в Русия три момчета и две момичета - племенницата си и Анастасия. В мемоарите си известната ни будителка описва с каква почит са посрещнати от населението на Стара Загора - близките им ги очакват извън града с печени агнета, а ученичките от метоха са строени и до една им целуват ръка. Училището е пълно с жени от града, дошли да видят младите учителки.
Основната им цел е обучение на бъдещи учителки и домакини, които да изповядват християнски ценности, припомня в публикуваната си автобиография Анастасия Тошева. Освен четене, писане, Закон Божи, смятане и ръкоделие, двете млади учителки въвеждат обучението по руски език, литература, риторика, естествена история. Въвеждат и нов начин на обучение - пансионатния, който предоставя възможност за целодневно обучение и общуване с ученичките. През 1859 година Анастасия се омъжва за търговеца Тоше Тошев, ражда му три деца и става домакиня. Мисълта, че вече не е полезна на момичетата в родния си град я измъчва, но такава е реалността на онова време. Анастасия Тошева не се отчайва. Тя започва да изнася сказки пред майките в неделя след службата в църквата, насърчавайки ги да изпращат децата си на училище, основава дружество "Майчина грижа" за подпомагане на бедни ученички, учредителките са жени на най-различна възраст.
В автобиографията на Анастасия Тошева, наречена от самата нея "Животопис" , се посочва като учредителка на първа българска девическа 5-то-класна гимназия в Стара Загора. Гимназията се открива по решение на Областното събрание на Източна Румелия. През 1881 година по препоръка на Йоаким Груев, директор на просветата в Източна Румелия, тя поема управлението на новооткритата Девическа гимназия в Стара Загора. За десет години, до 1892 година, когато я изпращат в пенсия, Анастасия Тошева превръща гимназията в една от най-добрите в нова България.
Първата учебна година започва със 138 ученички и петима преподаватели, четем в "Летописа на събитията в Стара Загора", който дължим на Иван Неделчев /1914-1990/. Авторът, възпитаник на Военното на Н.Ц.В. училище, посвещава десетилетия, за да събере най-важните събития в родния си град. Година след откриването, девическото училище се премества в новопостроена сграда, която съществува до днес. През 1893 година приема името на първата българска Княгиня Мария Луиза и се именува Марийнска старозагорска държавна девическа гимназия. В периода 1905-1934 г. гимназията е преобразувана в Старозагорско държавно девическо педагогическо училище.
В първата програма на девическата гимназия са включени Закон Божи, френски език, история, география, естествена история, рисуване и пеене. Не се изучават класически езици, но в учебния план са предвидени дисциплини, които са важни за бъдещите жени и майки - педагогика, психология, къщна икономия с хигиена и ръкоделие. От 1883 г. с решение на Областното събрание в гимназията започва да се изучава руски език. Особено внимание се отделя на обучението по пеене. Най-голям принос тук има учителят по музика Георги Байданов, първият българин получил музикално образование в чужбина.
В автобиографията си Анастасия Тошева посочва, че важно събитие е библиотеката, която отваря врати и е в помощ и на учителките, и на ученичките. Създаден и пансион на горния етаж на сградата. Педагогическият колектив се попълва с нови и образовани кадри - Теофана Попова, основала по-късно първото сиропиталище в България - "Самаряни", и сестрата на прочутата оперна певица Христина Морфова - Ангела Морфова, която се завръща в родия град с диплома от Швейцария. Животът и делото на основателката на Първата девическа гимназия Анастасия Тошева са достойни за подвиг за времето, в което живее.
Анастасия Тошева се гордее със свои възпитанички. Нека припомним само няколко имена, които стават известни по-късно исторически личности. В първото училище, основано преди Освобождението, сред тях са Бонка Бойчева, майка на художниците Антон и Георги Митови, Райна Попгеоргиева, станала известна като Райна Княгиня и Зюмбюла Попстефанова - знаменоски на Априлското въстание в Панагюрище и Клисура. Нека на 15 септември си припомним нравственото завещание на Анастасия Тошева до младото поколение, което четем на финала на нейните мемоари: "...Простете ми, мили мои внучки и внуци, тия старчески излияния на наболелата ми душа! Едно ще ви моля: когато гоните общочовешкия идеалъ, не забравяйте, че сте българи!"/НТ/