В Благоевград откриха паметник на Мара Бунева

В Благоевград откриха паметник на Мара Бунева

BOBSTH 19:46:02 02-08-2021
IS1945BO.027
Благоевград - паметник - Мара Бунева

В Благоевград откриха паметник на Мара Бунева


Благоевград, 2 август /Десислава Велкова, БТА/
В Благоевград откриха паметник на Мара Бунева в деня, в който се отбелязва 118-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.
Мара Бунева е член на Вътрешната македонска революционна организация, през януари 1928 година извършва покушение срещу прокурора в Скопие Велимир Прелич заради Скопския студентски процес, насочен срещу млади български революционери, преразказа в слово нейния живот историкът Иван Стоянов.
Веднага след покушението Мара Бунева се самоубива, а извършената от нея саможертва директорът на музея в Благоевград д-р Кирил Алексиев описа пред репортер на БТА като "знаково събитие". "Тя подготвя покушението много дълго и със саможертва го извършва, за да може да каже на света, че съпротивителните сили на българите в Македония не са прекършени", разказа д-р Кирил Алексиев.
Откриването на паметника на Мара Бунева беше уважено от представители на местната и държавна власт, членове на родолюбиви организации и много граждани. С това беше поставено началото на отбелязването на Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград. В църквата "Въведение Богородично" беше отслужена панихида за героите, загинали за вярата и свободата на България, след което бяха положени венци и цветя на признателност на мемориала "Делчевия род" в двора на храма. Родолюбци от регионалното клуб "Традиция" шестваха по централните улици на Благоевград, а отбелязването на годишнината от избухването на въстанието завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев в Благоевград.

/ИС/