Министерският съвет реши да включи в защитени зони местностите Корал, Кара дере и Паша дере

Министерският съвет реши да включи в защитени зони местностите Корал, Кара дере и Паша дере

BOBSTH 16:08:31 28-07-2021
ED1606BO.001
МОСВ - брифинг - защитени зони

Министерският съвет реши да включи в защитени зони местностите Корал, Кара дере и Паша дере


София, 28 юли /Ирина Симеонова, БТА/
Министерският съвет реши да включи в защитени зони местностите Корал, Кара дере и Паша дере. Това съобщиха на брифинг служебните министри на околната среда и водите Асен Личев и на икономиката Кирил Петков.
Корал е включен към защитена зона "Ропотамо", Кара дере - към зоната "Плаж Шкорпиловци", а Паша дере - към "Галата", обясни министър Личев.
Той отбеляза, че Черноморието не е обикновена стока, която може да се продаде, а е наследство, което трябва да се опази и съхранява за идните поколения.
Министърът добави, че големи фирми като Нетфликс и Дисни имат интерес към България и ще им бъде дадена възможност да снимат сюжети върху "омайните естествени природни кътчета на Черноморието, които днес лишихме от застрояване".
В отговор на репортерски въпрос Личев отбеляза, че се надява никой да не посмее да посегне на тях. Той коментира, че няма гаранции за това, защото и самият Закон за биологичното разнообразие дава възможност съвсем легално всички защитени зони да бъдат закрити.
Министър Кирил Петков отбеляза, че това са едни от малкото останали плажове по нашето Черноморие, където може да се види истинска природа. Според него това е огромна победа и за българската икономика, защото ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на Българското Черноморие.
Реално туризмът, фокусиран към природата е много по-доходоносен, отколкото масовия, на който сме се нагледали досега, коментира Петков. Когато говорим за екология и за икономика, ние говорим за две страни на една монета, допълни той. Един турист, чиито интереси са към природата, харчи обикновено между 10 и 17 пъти повече, отколкото това, което оставя клиент на алкохолния туризъм, обясни министърът на икономиката.
Запитан дали от ИТН са водили отново разговори с него, министър Петков посочи, че след първото предложение с него никой не е разговарял.

/ЕД/