Изследвания доказват, че чистият въздух в Родопите е и лечебен със съдържанието на фитонциди и по-високата отрицателна йонизация

Изследвания доказват, че чистият въздух в Родопите е и лечебен със съдържанието на фитонциди и по-високата отрицателна йонизация

BOBSTH 07:30:01 27-07-2021
NT1027BO.001 07:30
Пампорово - йонизация - интервю

Изследвания доказват, че чистият въздух в Родопите е и лечебен със съдържанието на фитонциди и по-високата отрицателна йонизация


Смолян, 27 юли /Христина Георгиева, БТА/
Отрицателната йонизация в Пампорово и региона е до 40 пъти по-висока от тази в градската ни среда. Много изследвания показват, че както отрицателната йонизация, така и въздух, богат на фитонциди, имат изключително положителен ефект върху имунната защита на човешкия организъм. Това заяви в интервю за БТА д.м. д-р Татяна Ангелова, заместник-председател на Асоциацията на лекарите по физикална медицина и рехабилитация, експерт към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, член на медицинската комисия към Европейската СПА асоциация.
Не е случаен фактът, че Родопите са единствената планина в нашата страна и една от 12-те в Европа, включена в списъка на местата с лечебен въздух, създаден от д-р Цин Ли - лекар, имунолог от университетската болница в Токио, вицепрезидент на Международното общество за природа и горска терапия, създал световната карта на лечебните места, допълва д-р Ангелова. Тя е ръководител на разработваните от това лято спортно-оздравителни програми в Пампорово.
В условията на пандемия планинският курорт представя ваканционни програми, насочени към стимулиране на имунитета или за възстановяване след преболедуван коронавирус. Горската терапия в тези програми съчетава лечебните свойства на въздуха в Родопите, богат на "естествените антибиотици на природата" - фитонциди и отрицателна йонизация, разходки и движение сред природата, хранителен режим, близък до родопската кухня и здравословни храни, процедури за възстановяване в СПА комплекса на хотел "Перелик". Програмите се провеждат след индивидуален лекарски преглед за всеки турист.
Пампорово е първият курорт, който започва активно да се развива и рекламира като дестинация за спорт и здравен туризъм, посочи д-р Ангелова. Става дума за умелото съчетаване и използване на природните дадености в Родопа планина - въздух, богат на фитонциди и отрицателни йони с двигателна активност и рационално хранене. Сутрешна лечебна гимнастика, водна аеробика, вело и пешеходни маршрути са само част от седмичната активна програма в курорта.

Следва пълният текст на интервюто:

- Д-р Ангелова, Пампорово е възникнало като летен курорт. От друга страна се посочват данни, че в района на Мечи чал са пристигали за възстановителни процедури германски войници по време на Втората световна война. Правилен ли е бил изборът на летовници и туристи отпреди век? Красивата природа в Родопите само емоционално ли зарежда или планинският въздух има витално въздействие върху цялостното здраве на човека?
- Първата вила e построена в Пампорово през 1933 г. По чисто емпиричен начин българинът се е насочил да използва тези места за възстановяване на здравето си. Впоследствие курортът започва постепенно да се развива. По време на Втората световна война в този регион са изпращани войници от немската армия за възстановяване, а след 1944 г. в Чепеларе е изградена белодробна болница за лечение на болни с туберкулоза.
През 1967 г. МЗ издава заповед, с което класифицира Пампорово като климатичен курорт. В периода на 60-те и 70-те години на миналия век специалисти от Научния институт по курортология, физиотерапия и рехабилитация провеждат изследвания на климатичния фон и установяват висока отрицателна йонизация, над 1 200 йони/куб.см в планинския курорт Пампорово. Доказват благоприятните възможности за провеждане на климатолечение при функционални заболявания на нервната система, метаболитен синдром, белодробни и дерматологични патологии и др. За сравнение, в градска среда отрицателната йонизация се движи в параметри 40-50 йона/куб.см, а около водопадите достига до 10 000 йона/куб.см. Запознавайки се с тези данни, насочихме един от маршрутите в посока към местност с множество водоскоци и водопад.
В началото на миналия век наши специалисти разбират, че за да съхранят Родопа планина, тя трябва да бъде залесена. В продължение на години засаждат различни видове иглолистни дървета, поради което се проявява и феноменът - въздух, изпълнен с фитонциди. Това са вещества, унищожаващи патогенни бактерии, вируси и др. Установява се, че от декар борова гора за едно денонощие се отделят половин килограм фитонциди, а от хвойнова - 3 килограма. По тази причина въздухът в тези гори е почти стерилен - в 1 куб.м. се съдържат едва 200-300 бактерии, докато в градска среда на големите градове се установяват десетки хиляди микроорганизми. Фитонцидите се наричат още "естествените антибиотици" на природата. Те притежават различно лечебно въздействие. Отделните дървесни видове, храсти и лечебни билки излъчват фитонциди не само с различно количество, а и с различни лечебни качества. Така например, фитонцидите от елата унищожават причинителите на коклюша, дезинтерията и коремния тиф, а тези на бора - бактерията, причиняваща туберкулоза и т.н.

- Т.е. изследванията за нивото на отрицателна йонизация и съдържание на фитонциди потвърждават тезата, че въздухът в Родопите е и лечебен?
- Да, въздухът в Родопите, в региона на Пампорово, оказва лечебно въздействие на човешкия организъм. Не е случаен фактът, че това е единствената планина от нашата страна и една от 12-те в Европа, включена в списъка на местата с лечебен въздух, създаден от д-р Цин Ли - лекар, имунолог от университетската болница в Токио, вицепрезидент на Международното общество за природа и горска терапия, създал световната карта на лечебните места. Измерванията на отрицателната йонизация през миналия век са препотвърдени с нови, извършени в последните месеци. От друга страна, разнообразието и характеристиката на дървесните видове, храсти и лечебни билки са доказателство за наличието на въздух, богат на фитонциди. С други думи казано, на тази географска ширина имаме два мощни фактора - отрицателна йонизация и фитонциди, които действат еднопосочно като стимулират имунитета. От друга страна, климатичните особености - слънцегреене, ниска влажност, движение на въздушните маси и умерени температури през лятото, създават прекрасни условия за спорт и оздравителен туризъм.
Организирането на здравния туризъм в Пампорово, което се въвежда тази година, е насочено към различни групи население в нашата страна. Замисълът е Пампорово да бъде формиран и припознат и като курорт за превенция на здравето и профилактика на някои хронични заболявания. Използването на природните дадености като климат, минерални води за превенция и профилактика са изключително неглижирани в България. В тази връзка ние сме длъжници както към малките и младото поколение, така и към тези в зряла и напреднала възраст. Нашата страна разполага с невероятни природни дадености, които трябва да се научим рационално да използваме и прилагаме в оздравителните програми.

- Доколко въздухът и природата на Пампорово - Мечи чал са подходящи за възстановяване след преболедуван КОВИД-19? Кой е основният акцент в програмите за възстановяване след коронавирус?
- КОВИД-19 е изпитание за цялото човечество. Тази инфекция ни принуди да осъзнаем, че не сме научени да ценим най-големият капитал - нашето здраве. Ситуацията с бързото разпространението на инфекцията и тежките увреждания след преболедуване ни подсказа, че трябва да забавим темпото на натоварванията и да осъзнаем, че е необходимо да променим начина си на живот. Пандемията ни научи, че трябва да се обърнем към ценностите, които ни заобикалят и които в активното ежедневие ние дори не забелязваме. Целта на предлаганите програми е да оздравим човешкия организъм, възползвайки се от природните дадености на планинския климатичен курорт Пампорово. Ние целим "здраве за здравите" и оздравяване на тези, които често боледуват от простудни заболявания или оздравяване на хората с хронични заболявания. Възможностите за възстановяване след преболедуване от КОВИД-19 инфекция в региона на Пампорово трябва да бъде предимно за хора, които са леко изкарали заболяването. По-тежките случаи с изразен постковид синдром остават да се лекуват или в клиниките за активно лечение или в специализираните болници за рехабилитация. За мен основното е да научим българина, че може да отиде в Пампорово, за да се разхожда в планината и както японците го описват да се "гмурне в гората". Имаме поредица от маршрути, позволяващи различно натоварване на сърдечно-съдовата система. Създадена е възможност в момента, в който излезеш от хотелския комплекс да влезеш в гората, да се разхождаш на "шарена" сянка, да дишаш въздух, богат на отрицателни йони и ухаещ на борова смола. Същевременно да изпълняваш двигателен режим, който стабилизира и тренира опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система. "Гмуркайки" се в гората, човешкото тяло, посредством кожата и белия дроб автоматически е изложено на положителното въздействие на околната среда. Ефектът от тази ежедневна горска терапия се усеща още в първите дни - с подобряване на тонуса и самочувствието, регулиране на съня, овладяване на нервното напрежение, освежаване на кожата и т.н. Маршрутите, които се предлагат имат различна продължителност и наклон, което означава, че има възможност за диференциране на натоварванията на сърдечно-съдовата система. Групите от туристи, които се формират за движение по определените маршрути, се придружават от обучени водачи, които подробно ги запознават с характеристиките на терена. Пампорово е първият курорт в страната, който чрез ефективно използване на природните дадености, започва активно да се развива, маркетира и рекламира като дестинация за спорт и здравен туризъм.
Основна задача на всичките тези програми е създаване на култура на движение, култура на хранене и култура за здравословна почивка сред природата. За целта са създадени съответните маршрути, предложен хранителен режим, базиран на традиционата родопска кухня, богат на пресни зеленчуци и плодове и придружен от ароматните билкови планински чайове, характерни за региона. Все повече в Западна Европа се говори за превръщане на курортите в центрове за здраве, използвайки природните лечебни методи. КОВИД инфекцията ни накара да обърнем сериозно внимание върху здравословното състояние на нашите деца, хора в активна възраст и възрастни. С изненада разбираме, че някои от тях въобще не са усетили, че са имали контакт с инфекцията, други са преболедували много леко, което означава, че имунната защита на част от тях не е позволила инфекцията да се развилнее. Голямата цел на тези програми е стимулиране на имунната защита посредством приятни разходки сред природата и укрепване на здравния статус на туристите.

- След тази КОВИД заплаха с обездвижването и социалната изолация, децата заплашени ли са?
- Миналата година в Пампорово е имало много семейства, които са се изнесли в планината след началото на пандемията, наемайки за месеци апартаменти и хотелски стаи. Това ни наведе на мисълта, че трябва да намерим начин да организираме тези хора и да им покажем богатството на лечебните фактори в курорта. Виждаме, че децата са стресирани и потърпевши не по-малко от техните родители от ситуацията с КОВИД пандемията. По тази причина програмите ни са насочени не само към възрастните, а и към техните деца. Те се чувстват прекрасно в тази планинска среда. Програмите, които разработваме в Пампорово не са свързани с нравоучителни беседи. Те целят извеждането на малчуганите извън сградите и в по-голяма част от ежедневието да прекарват навън и в гората. Там под формата на различни игри и занимания е организирано тяхното ежедневие.

- От известно време българските СПА дестинации са достъпни за програми, заплащани от здравноосигурителни фондове от Германия? Има ли интерес от чужбина към новите продукти в Пампорово?
- Това беше едно голямо постижение на Съюза по балнеология и СПА туризъм. С активното съдействие на Германо-българската индустриално-търговска камара през септември 2019 г. България беше вписана в германските журнали като страна, предлагаща балнеолечебни услуги в амбулаторни условия. Но в края на 2019 г. ни сполетя пандемията и туризмът беше сериозно засегнат. Сред германците има интерес, но страхът от КОВИД инфекцията и ограниченията, които налага самата пандемия, не позволяват развиването на това направление. Изключително динамична е ситуацията в света и не можем да прогнозираме какво ни очаква. Надяваме се, че науката ще успее да се справи и с тази инфекция, както е било с много други досега.
****************************************************************

От юли в Пампорово работи нов специализиран медицински център в хотел "Перелик. Комплексът предлага медицински програми за профилактика и възстановяване, базирани на био енергията на околната среда, в съчетание с високи нива на отрицателна йонизация и фитонциди, кристално чист въздух, тишина и спокойствие. В Центъра се прилагат съвременни методики за обогатяване и възстановяване на колагена в човешкия организъм посредством гунарезонансна електромагнитофореза и бързо освобождаване от отоците и болките в опорно-двигателния апарат - посредством фините вибрации на дълбоката осцилация. Съчетаването на тези две методики оказва дълготраен, благоприятен ефект върху опорно-двигателния апарат на човека, уточняват експерти от СПА центъра в "Перелик".
/НТ/