Постепенно и поетапно в Европа се връща атмосферата на фолклорните фестивали, според президента на CIOFF Филип Босан

Постепенно и поетапно в Европа се връща атмосферата на фолклорните фестивали, според президента на CIOFF Филип Босан

BOBSTH 20:18:01 25-07-2021
PP2016BO.005
Велико Търново - международен фолклорен фестивал - откриване

Постепенно и поетапно в Европа се връща атмосферата
на фолклорните фестивали, според президента
на CIOFF Филип Босан


Велико Търново, 25 юли /Марина Петрова, БТА/
Постепенно и поетапно в Европа се връща атмосферата на фолклорните фестивали, каза във Велико Търново Филип Босан, президент на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/.
По думите му, участниците във фолклорните фестивали от цял свят жадуват за своята публика, която са изгубили през миналата година заради пандемията от ковид. Според него над 400 фестивала по света са със статута на CIOFF, а очакванията са през тази година поне половината да се "завърнат" за радост на зрители и участници.
Една от първите прояви, която се "качва отново на сцената", е 23-то издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново, което беше открито тази вечер в старата столица под мотото "За земята - с любов!".
В него акцент е културата и традициите на Балканите, посочи президентът на организацията за България Емил Павлов. Той уточни, че преди 2020 г. участниците са били от четири континента, но сега ситуацията ограничава техния брой.
Фестивалът беше открит с изпълнение на домакините от ансамбъл "Търновче".
Албанският национален държавен ансамбъл от Република Северна Македония представи танц от региона на град Кичево. Ансамбълът съществува от 2018 г.; заради пандемичната ситуация само 25 негови представители участват в концертната програма, уточни за БТА Амир Мамути, ръководител на състава.
Танцьорите от румънския град Яш също представиха спецификата на техния регион, който е в близост до Молдова.
Традиционен фолклор от своите държави показаха танцьорите от Хърватия, Сърбия и Турция.
Фестивалните вечери ще продължат до 29 юли, с начало 20.00 ч. и със свободен вход на сцената на Летния театър в парка "Марно поле".

/ПП/