Творческа лаборатория е първа стъпка към новия спектакъл на театър "Кредо"

Творческа лаборатория е първа стъпка към новия спектакъл на театър "Кредо"

BOBSTH 14:31:01 22-07-2021
MM1429BO.046
култура - театър - "Кредо" - нов проект

Творческа лаборатория е първа стъпка към новия спектакъл на театър "Кредо"


София, 22 юли /Даниел Стоянов, БТА/
Творческа лаборатория е първият етап от създаването на новия спектакъл на театър "Кредо". Целта е да се подготвят актьори за участие в представлението, затова обучението е по конкретен текст, който е литературна основа на предстоящата премиера, каза пред БТА актрисата и режисьор Нина Димитрова. Тя е ръководител на "Творческата Кредо лаборатория", създател на театър "Кредо" и режисьор на бъдещия спектакъл.
"Това е история за приятелството и приключенията на група цветни млади хора, които по забавен начин изобретателно оцеляват в системата на собствеността и парите, без да губят умението да се радват на живота. И на виното. Ако героите на тази световно известната история не бяха скитници и ако знаеха латински, вероятно мотото на техния живот щеше да бъде In vino veritas (Във виното е истината)", разказва Нина Димитрова.
По думите й до края на юли най-добре изявилите се в лабораторията ще бъдат поканени да участват в новия спектакъл. С него "Кредо" ще отбележи 30-годишния си юбилей през 2022 г.
"Творческа Кредо лаборатория" е създадена с подкрепата на националния фонд "Култура" (НФК). За свой асистент Нина Димитрова е избрала актьора Денис Хаят, носител на "Икар" за дебют в нейния спектакъл "Ревизорът" (2018).
През есента по проекта "Кредо рестарт" продължава и юбилейното национално турне на театър "Кредо" с "Дневникът на един луд" по повод неговата пета годишнина. На 25 септември е гостуването в рамките на международния театрален фестивал "Пиеро" в Стара Загора, а на 12,13 и 14 октомври - на сцената на Държавния куклен театър в Бургас.
"Каквото направи дядо, все е хубаво" по Х. К. Андерсен, друг от спектаклите на "Кредо", навърши 15 години. Една от инициативите за отбелязване на тази годишнина е по проекта "Все е хубаво", също подкрепен от НФК по програмата "Творчески инициативи". По този проект Нина Димитрова е създала 24 кратки филма с продължителност до 10 минути.
Чрез използването на архивен снимков и видео материал e разказана историята на представлението и неговия световен триумф. Има интервюта с оценки на български и чуждестранни специалисти. Представена е и уникалната практика на "Кредо" да играе своите спектакли на езика на страната, в която гостува. Тази практика е показана на български, руски, английски и японски. Филмите ще бъдат качени поетапно на сайта credotheatre.bg и ще бъдат споделяни на страницата на театъра във Фейсбук.

/ММ/