Голям интерес към дарения от книги има в детските отделения на болниците и в университетските библиотеки,според експерти

Голям интерес към дарения от книги има в детските отделения на болниците и в университетските библиотеки,според експерти

BOBSTH 16:48:31 20-07-2021
PP1647BO.008
Велико Търново - "Зелено знание" - пресконференция

Голям интерес към дарения от книги има в детските отделения
на болниците и в университетските библиотеки,
според експерти


Велико Търново, 20 юли /Марина Петрова, БТА/
Голям интерес към дарения от книги има в детските отделения на болниците и в университетските библиотеки, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Дияна Сивинова, ръководител на проекта "Зелено знание", финансиран по ОП "Околна среда" и осъществен от Сдружението "Зелена България - ръка за ръка".
Целта на проекта е да се предотврати изхвърлянето на стари книги от домашните библиотеки в контейнерите за смет, а да им се даде шанс за нов живот.
До края на август хората, които имат книги, от които вече не се нуждаят, могат, с апликационна форма на сайта на сдружението, да подадат заявка, че искат да ги дарят, посочи Сивинова.
Създадени са два т. нар. хъба - във Велико Търново и в София, където книгите, събрани в 50 партньорски книжарници от шест града, ще бъдат селектирани.
Книгите, които са в добро състояние, ще бъдат дарени на библиотеки, читалища, болници и други организации, които имат потребност от попълване на книжни си лавици.
Във Велико Търново две книжарници са партньори на проекта. Според Боряна Кирова, управител на книжарницата в Ректората на Великотърновския университет, само седмица след обявяването на инициативата са били предоставени над 500 книги.
По-голямата част са екземпляри с българска и световна класика, заради големите издателски тиражи на тези поредици през миналия век. Налична е и учебна литература, речници и много детски книги.
Опитът през годините показва, че често при подобни инициативи имаме така наречените дарителски колекции, които са изключително ценни за публичните библиотеки, посочи проф. Красимира Мутафова, директор на Библиотечно-информационния и издателски комплекс към Великотърновския университет.
Според нея всяка книга има шанс да съхрани познанието за поколенията, преди да бъде рециклирана.


/ПП/