"Безнадежден случай" разказва историята на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

"Безнадежден случай" разказва историята на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

BOBSTH 14:25:31 20-07-2021
MM1424BO.040
култура - музика - книга - Богдана Карадочева - Стефан Димитров

"Безнадежден случай" разказва историята на Богдана Карадочева и Стефан Димитров


София, 20 юли /Даниел Стоянов, БТА/
"Безнадежден случай", по едноименната песен, е кръстена биографичната книга, която разказва историята на Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Официалното представяне ще бъде през есента в София, а тази вечер е нейната предпремиера - на фестивала "Арт поток" в Царево, информират издателите от "Книгомания".
Книгата се състои от две части. Първата е биографичният разказ на самата певица, а втората - на Стефан Димитров.
"Познават се от деца, били са приятели, за да станат един ден семейство. Богдана Карадочева и Стефан Димитров са доказателство, че във всяка добра история пръст има съдбата. Той е създал едни от най-хубавите български песни. Тя е изпяла част от тях и е донесла на България международно признание. Двамата остават сред най-обичаните български изпълнители", пише редакторът Георги Тошев.
През 2015 г. той създаде филма "Париж на Богдана", връщайки лентата през 70-те години на френската столица и минава по маршрутите, по които върви тогава Богдана Карадочева, за да сбъдне своята мечта - да пее в зала "Олимпия".
В "Безнадежден случай" певицата си спомня за къщата на Далида в Монмартър, за кабарето "Распутин" и елегантното кафене "Фукетс", за бохемския живот в Париж, за цената да бъде част от музикалния живот на френската столица, за любовта, сцената, приятелствата и предателствата, компромисите и успеха.
"Сцената е бездна, към която политаш с ускорен пулс, но бездна, без която не можеш. Да си звезда е бреме", обобщава Богдана Карадочева. Интересно е, че отбелязва и темата за конкуренцията и омразата в бранша: "Имаше конкуренция, но омраза, никога... Работехме и правехме по стотици концерти годишно. Колко песни, колко репетиции, колко километри и колко много очи - подозрителни, невярващи, благодарни, просълзени. Не обичам да пея в тъмна зала. Искам да виждам очите на хората, само тогава разбирам дали наистина съм стигнала до тях".
По страниците на "Безнадежден случай" има срещи и спомени за Георги Минчев, Лили Иванова, Емил Димитров, Стоянка Мутафова, Васа Ганчева, Михаил Белчев, Вили Казасян, художничката Милена Йоич, Таня Рапо, Тодор Колев, Маргарита Петкова, Асен Агов, Васил Найденов, Иван Стайков, Петър Стоянов.
Макар Париж да й оставя спомени от срещи с Франсоаз Саган, Жан Пол Белмондо, Висоцки, Борис Бергман, по повод снимките на "Париж на Богдана" и завръщането й във френската столица 40 години по-късно, певицата споделя: "Париж не беше Париж. От "Шан-з-Елизе" си бяха тръгнали аристократизмът и елегантността на 70-те години. Времената днес са други. Моят Париж никога не спеше".
Въпреки възможностите за кариера и успехи в чужбина, Богдана Карадочева остава в България. В книгата специално разказва и за митингите от 90-те години.

/ММ/