Община Стара Загора ще подпомага малките хора

Община Стара Загора ще подпомага малките хора

BOBSTH 14:10:01 20-07-2021
MM1409BO.038
Стара Загора - община - малки хора

Община Стара Загора ще подпомага малките хора


Стара Загора, 20 юли /Румяна Лечева, БТА/
Кампания за дарение на книги и менторска помощ ще организира община Стара Загора за Националната организация "Малки български хора". Това е станало ясно днес по време на информационната среща за представяне възможностите на малките хора и ролята им в обществото, както и създаване на партньорство с местната власт, информират от пресцентъра на общината.
Форумът се е провел в общинската зала "Петко Рачов Славейков" и на него са присъствали представители на Община Стара Загора, Дирекция "Социално подпомагане", Регионално управление на образованието, Бюрото по труда.
Президентът на организацията Светослав Чернев е представил проекта "Равни шансове за малките хора в България" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", по който се работи в момента. Той е разказал за изградения вече Център по въпросите на малките хора в България, който се намира в София и е трети в Европа и единствен на Балканите.
В центъра се предоставя комплекс от социални услуги, рехабилитация, трудотерапия, съдействие пред компетентни институции, временно настаняване. Идеята е той да стане Балкански хъб за информация.
В Центъра за временно настаняване могат да съжителстват до 10 човека. Той е за хора от страната, които идват да се лекуват в София.
"Дано все повече хора са съпричастни, за да бъде по-лесно Вашето съществуване. Много хубаво е това, което правите за Вашите членове да съпреживяват заедно", е казала Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя е съобщила още, че ще бъде организирано дарение от книги за библиотеката на Центъра.
Община Стара Загора ще осигури и ментор, който да помогне за спечелване и реализиране на проект по програма "Еразъм", който да позволи на малките хора да пътуват в Европа и обменят опит с други подобни организации.

/ММ/