Напълно разкрита е епископската резиденция на Мисионис край Търговище

Напълно разкрита е епископската резиденция на Мисионис край Търговище

BOBSTH 13:37:31 20-07-2021
MM1336BO.030
Търговище - Мисионис - археологически разкопки

Напълно разкрита е епископската резиденция
на Мисионис край Търговище


Търговище, 20 юли /Борислав Курдов, БТА/
Напълно разкрита е епископската резиденция в античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Това обявиха днес археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов, който е и ръководител на разкопките.
От началото на сезона, който стартира преди малко повече от 10 дни, до момента са открити останки от нови 4 сгради и 3 улици. 3 от сградите са датирани от 13-14 в. Разкрита е и голяма обществена сграда от 5-6 в., в която археолозите предполагат, че се е помещавал градският съвет.
"За значимостта на сградата съдим по зидовете, които са по-големи и от тези на епископската резиденция. Планът й обаче ще стане ясен през септември", разясни Стефан Иванов. Той допълни, че в следващите седмици предстои да се навлезе в античния пласт, където се очакват още представителни сгради, тъй като разкопките са съсредоточени в центъра на града.
Общо над 120 са находките от началото на сезона. Сред тях има такива от стъкло, керамика. Открити са сребърни обеци, медицински инструмент. Намерени са голям брой бойни топки, остатъци от върхове на саби, копия, както и сребърна монета на Цар Иван Шишман.
"Всичко тези находки ни препращат към голямата обсада на града от османците през 14 в. Намират се както монети на завоевателите, така и на защитниците", каза проф. Николай Овчаров.
Общо с 350 000 лв. разполага Регионалният исторически музей в Търговище за разкопки и консервация на Мисионис през тази година. 300 000 лв. са осигурени от държавата, 40 000 лв. от Община Търговище и 10 000 лв. от спонсори. Дейностите на обекта ще продължат до октомври.

/ММ/