Започна вторият етап от консервацията на хаджи Ангеловата къща в Търговище

Започна вторият етап от консервацията на хаджи Ангеловата къща в Търговище

BOBSTH 09:04:31 20-07-2021
MM0903BO.003
Търговище - Хаджиангеловата къща - консервация

Започна вторият етап от консервацията
на Хаджиангеловата къща в Търговище


Търговище, 20 юли /Борислав Курдов, БТА/
Стартират дейностите по втория етап от проекта ,,Консервация и реставрация на Хаджиангеловата къща в Търговище, недвижима културна ценност с национално значение". Регионален исторически музей-Търговище отново кандидатства пред Министерство на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията. През 2020 г. се реализира първия етап от реставрационните дейности, с който бе извършен цялостен ремонт на покрива. Понастоящем Министерство на културата отпусна финансиране в размер на 172 876 лв., които ще бъдат усвоени за втория етап от дейностите, насочени към консервация и реставрация на фасади, дограма, декоративни елементи и външни настилки, уточни за БТА директорът на музея Магдалена Жечева.
Сградата е изградена през 1863 г. и е образец на българската възрожденска жилищна архитектура, ценен исторически паметник, който не трябва да губи своя представителен и автентичен вид. В нея е представена Етнографската експозиция на музея.
Реализирането на втория етап от проекта за консервация и реставрация на Хаджи Ангеловата къща в Търговище, трябва да се реализира до късната есен на 2021 г./ММ/