По случай празника Курбан байрам районният мюфтия на Разград пожелава хората да бъдат по-състрадателни и милостиви

По случай празника Курбан байрам районният мюфтия на Разград пожелава хората да бъдат по-състрадателни и милостиви

BOBSTH 07:00:01 20-07-2021
GI1548BO.007 07:00
Разград - Курбан байрам - празник

По случай празника Курбан байрам районният мюфтия на Разград пожелава хората да бъдат по-състрадателни и милостиви


Разград, 20 юли /Садет Кърова, БТА/
По случай свещения за мюсюлманите празник Курбан байрам районният мюфтия на Разград Мехмед Аля отправи пожелание хората да бъдат по-състрадателни и милостиви. Това, което искаме за себе си да поискаме и за ближния си, да си помагаме един на друг без разлика на вяра и етническа принадлежност. Да бъдем по-добри и по-щедри не само по време на празниците, а да бъдем хора във всеки един момент от живота си, каза за БТА Аля.
Районният мюфтия посочи, че Курбан байрам е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца, и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Свещеният за мюсюлманите празник започва днес и се отбелязва в продължение на четири дни.
В деня преди байрама се раздават домашни питки и халва, с което се почита паметта на починалите близки. Този ден, предизвестяващ настъпването на празника се нарича "Арифе".
Самият празник започва с байрамска молитва. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва - сабах намаз, а времето между двете се запълва с произнасяне на хутбе (проповед), разказа районният мюфтия. Той подчерта, че по време на проповедите имамите ще разкажат за смисъла на един от най-големите мюсюлмански празници, ще говорят за взаимоотношенията и взаимопомощта между хората, за състраданието и милостините, и за добротата, която е необходима в тези тези трудни времена.
Байрамският намаз във всички молитвени домове в региона ще се изпълнява при спазване на противоепидемичните мерки. Вярващите, които ще присъстват на молитвата ще са задължително с маски. Не можем да спрем хората да се ръкостискат или да целуват ръка на по-възрастните, но им препоръчваме заради обстановката да не го правят, каза Аля. По думите му един от основните принципи на ислямската религия е да защитава човешкия живот, затова призова вярващите да проявят търпение, воля и разбиране, да бъдат отговорни към самите себе си и да пазят хората около тях.
Основна традиция на Курбан байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбанът се разделя на три части. Една част от месото се оставя за семейството, с другата се нагостяват близки, приятели и познати, а третата се раздава на нуждаещи се хора, независимо от етническата им принаделжност, каза още районният мюфтия на Разград.
Той поясни, че най-важният момент на празника е по-заможните да обгрижват нуждаещите се - болни и възрастни, сираци и хора в материално затруднение. Аля добави, че както всяка година и тази жители на областта, които имат възможности са дарили средства за закупуване на животни. Месото от курбаните ще бъде раздадено в първия ден на байрама на социално слаби и изпаднали в нужда при спазване на всички санитарни изисквания.


/ГИ/