С гражданско поклонение на Къкринското ханче бе отбелязана годишнината от рождението на Васил Левски

С гражданско поклонение на Къкринското ханче бе отбелязана годишнината от рождението на Васил Левски

BOBSTH 11:42:31 18-07-2021
RM1141BO.010
Ловеч - Левски - годишнина

С гражданско поклонение на Къкринското ханче бе отбелязана годишнината от рождението на Васил Левски


Ловеч, 18 юли /Даниела Балабанова, БТА/
С гражданско поклонение на Къкринското ханче бяха отбелязани 184 години от рождението на Васил Левски. Пред барелефа на Апостола и вековния бряст, който е свидетел на залавянето му, в двора на ханчето, представители на институции и граждани се събраха, за да поднесат венци и цветя на признателност към делото на великия българин.
Къкринското ханче е емблематично място на памет с национално значение. Тържествено открито на 10 май 1931 г., то има честта да бъде първият музей в страната, посветен на делото на Апостола. Днес то е от местата с висок посетителски интерес, защото тук българската история написа една от тъжните си страници - свършека на един свободен революционен живот и начало на безсмъртието, заяви в словото си директорът на Регионалния исторически музей в Ловеч Капка Кузманова, която припомни делото на Васил Левски и как се е стигнало до залавянето му в ханчето.
По думите й, оценявайки измеренията на неговата личност и дело, съратници, сподвижници и световници го наричат Апостол на свободата. А следващите поколения свободни българи издигат създателя на Вътрешната революционна организация като най-значимата фигура на българската национална революция.
Програмата на Къкринското ханче започна с изпълнения на самодейците от Народно читалище "Васил Левски - 1924 г." - с. Къкрина. В салона на читалището бе прожектиран документалният филм "Прослава на Левски" (1922 г.). Това е най-старият филм-хроника, заснет от Христо Константинов, за откриването на Къкринското ханче като музей.
Събитията, посветени на годишнината, продължават по-късно днес, от 17.30 часа, с панихида в храма "Успение Богородично" в Ловеч. След това е гражданското поклонение пред паметника на Апостола. В музей "Васил Левски" желаещите ще могат да присъстват на музикално-поетичен спектакъл, посветен на 184 години от рождението на Васил Левски. В него поети от страната, както и местни творци, ще рецитират свои стихове за Апостола, а изпълнители ще изпълнят песни по темата.

/РУМ/