Старозагорският митрополит Методий е първият, който организира национално честване на паметта на Хаджи Димитър и неговата чета

Старозагорският митрополит Методий е първият, който организира национално честване на паметта на Хаджи Димитър и неговата чета

BOBSTH 07:37:01 17-07-2021
MH1548BO.016 07:37
Стара Загора - предстоящо - Хаджи Димитър

Старозагорският митрополит Методий е първият,
който организира национално честване на паметта
на Хаджи Димитър и неговата чета


Стара Загора, 17 юли /Румяна Лечева, БТА/
Безсмъртната песен по текст на Христо Ботев "Жив е той" ще огласи днес връх "Бузлуджа", където ще бъдат отбелязани 153 години от трагичната гибел на Хаджи Димитър и неговата чета. Организатор на тазгодишните чествания по традиция е Община Казанлък, Регионален клуб "23 Пехотен Шипченски полк", Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа" и Исторически музей "Искра".
Първото честване е организирано по инициатива на Старозагорския митрополит Методий от Благотворителния комитет "Св. Йоан Милостиви" през 1898 г. по повод 30 години от героичния подвиг на четата на старопланинския връх.
След като поема духовното ръководство на Старозагорска епархия през 1894 г., митрополитът посещава лобното място на воеводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, припомни пред БТА Галентин Караславов, директор на Държавен архив - Стара Загора. По това време вече на поляната са останали само простите дървени кръстове, поставени от жители на околните села, по които може да се познае къде са погребани останките от славния воевода и последните четници. Една от първите задачи на владиката е да събере сведения от свещениците, които са извършили погребенията.
На 18 декември 1897 г. комитетът "Св. Йоан Милостиви" се обръща с възвание за всенародно честване на 30 години от героичната смърт на Хаджи Димитър и неговата чета. От документа, който се съхранява в старозагорския архив, научаваме, че се готви книга за четниците и се приканват близките на загиналите да изпратят снимки в Старозагорска митрополия. По думите на Галентин Караславов книгата не е издадена и така историческата памет губи много ценни сведения.
След точното установяване на лобното място предстои да се разрешат няколко важни въпроси: да се определи мястото за паметник, да се прокара път до него, да се извадят костите ида бъдат пренесени в православния храм в село Крън.
За общонационалното честване се подготвя специална програма от Старозагорската митрополия. Комисия от старозагорски общественици, начело с Атанас Илиев изготвя специално "Възвание към българския народ"с мото: " Всеки народ е длъжен да слави и почита паметта на своите юнаци!"
Рано сутринта на 20 юли в храма на село Крън Старозагорският митрополит Методий отслужва панихида над костите и застава начело на шествие, което ги пренася до връх Бузлуджа. Тук са сестрата на Хаджи Димитър, от Русе пристигат Панайот Хитов, Филип Тотю и Христо Македонски със знамето на четата. Присъства и Стоян Заимов в качеството си на областен управител на Стара Загора.
На връх Бузлуджа,където са се събрали българи от двете страни на Балкана, Старозагорският митрополит Методий отслужва отново панихида и произнася трогателна реч за заслугите на Хаджи Димитър и неговата чета, загинали за свободата на България.
Положен е и основния камък на бъдещия паметник. В основата му е поставен специалния акт, списъци на членовете на Поборническо- опълченските дружества в България, снимки на воеводите и на някои поборници, по един брой от издаваните в тяхна памет вестници и монети.
Националното честване завършва с молебен за здраве на потомците им и курбан.
Така ще завърши и днес.
/МХ/