"Хоро под Стратеш" събира в Ловеч фолклорни състави от страната

"Хоро под Стратеш" събира в Ловеч фолклорни състави от страната

BOBSTH 07:15:01 17-07-2021
PP0705BO.037 07:15
Ловеч - "Хоро под Стратеш"

"Хоро под Стратеш" събира в Ловеч
фолклорни състави
от страната


Ловеч, 17 юли /Даниела Балабанова, БТА/
В Ловеч днес ще се състои десетият фолклорен празник "Хоро под Стратеш". Организатор е Народното читалище "Зорница-2010 - Нено Щрегарски" в града, съобщи на БТА Маргарита Дончева, главен художествен ръководител на фолклорната формация "Елит" към читалището.
Ще участват 10 фолклорни колектива от страната. В 11.00 часа с дефиле ще преминат през пешеходната зона на града и на площада пред сградата на общината ще изиграят няколко хора. След това ще продължат до площад "Тодор Кирков", където на открита сцена ще се състои концертът.
"Тази година ще има по-различно откриване. На сцената ще се качат танцьори от клуба за народни хора, които ще направят кратка постановка. На площада ще има и щандове със занаятчийски стоки. Всеки ще може да си направи снимка и да я получи на момента", обясни Нели Читинова, председател на читалището.
Фестивалът няма конкурсен характер. Всички участници представят поне по две хора в рамките на шест минути.
Отново ще бъде връчена специалната награда, учредена на името на патрона на читалището - Нено Щрегарски, за принос в съхранението на българския фолклор и запазването на традициите. Това е статуетка, изработена от Спас Дочев, добави Дончева.
Празникът ще завърши с голямо хоро, на което ще се хванат всички участници, както и граждани.
"Българският фолклор е такова изкуство, което не може да се прави от един човек, трябва да сме група хора. Последните години се събуди интересът към българския фолклор. Много млади хора влизат в залите и работят с голямо желание. По този начин запазваме традицията и поддържаме българския фолклор", посочи Дончева.
/ПП/