Фолклорен спектакъл съживи ловешката средновековна крепост

Фолклорен спектакъл съживи ловешката средновековна крепост

BOBSTH 10:25:31 25-06-2021
IS1024BO.007
Ловеч - фолклорен фестивал - крепост

Фолклорен спектакъл съживи ловешката средновековна крепост


Ловеч, 25 юни /Даниела Балабанова, БТА/
Фолклорен танцов спектакъл "Алтън Ловеч" оживи сцената на ловешката средновековна крепост. Пресъздадени бяха сцени от нашия фолклор и история. Поводът е 834 години от неуспешната обсада на ловешката крепост, която е част от освободителното движение на Асеневци и последвалото възстановяване на Втората българска държава.
Спектакълът е на Народно читалище "Бяла Анаста - 2016", което тази година празнува пет години от създаването си. Публиката се наслади на красотата, настроението и невероятната хореография на танцьорите от Танцова формация "Балкански огън".
Участваха актьорите от Драматичен театър - Ловеч Нина Суванджиева, Петър Стойчев, Гьорги Трайков и Анастас Жайгаров. Те влязоха в образите на Левски, майка му Гина Кунчева, поп Кръстьо. Представители на Национално дружество "Традиция" - клон "Васил Левски" се преобразиха като заптиета.
Крепостта бе огласена от певицата Латинка Петрова.
Хореограф на спектакъла е председателят на Народно читалище "Бяла Анаста - 2016" Кристиан Костов, помощник хореограф е Цветомира Пеева.
По повод годишнината на читалището гост бе председателят на Съюза на организациите за любителско изкуство Милена Налбантова. Кристиан Костов й връчи плакет с благодарност за партньорството и пожелание за още проекти заедно. Налбантова опреди случилото се на сцената на крепостта снощи като невероятен спектакъл, чудо./ИС/