В Националното бюро за правна помощ се разглеждат годишно средно по 28 000 случая

В Националното бюро за правна помощ се разглеждат годишно средно по 28 000 случая

BOBSTH 11:13:01 23-06-2021
GI1112BO.018
Варна - правна помощ - център

В Националното бюро за правна помощ се разглеждат годишно средно по 28 000 случая


Варна, 23 юни /Мила Едрева, БТА/
В Националното бюро за правна помощ през последните три години се разглеждат средно по 28 000 случая на оказани юридически консултации на социално слаби българи, каза днес във Варна неговият председател Наталия Илиева. По думите й казусите са от сферата както на гражданското, така и на наказателното право.
Във Варна днес Илиева бе гост на официалното откриване на новия център за безплатни юридически консултации. Тя уточни, че звеното ще действа в рамките на проект за подобряване на достъпа до правосъдие за хора, живеещи под прага на бедност, като фокусът ще бъде върху жените, децата и ромска общност. Финансирането е осигурено от Норвежкия финансов механизъм. Проектът ще продължи до 2023 г. и ще се изпълнява в три региона - Варна, Велико Търново и Стара Загора.
В центровете специално внимание ще бъде обръщано на три категории клиенти - жертви на домашен тормоз или насилие, основано на пола, деца в риск, представители на ромска общност, живеещи в изолирани райони. Консултациите ще се дават на място в центъра, където вече работи координатор, който прави графиците за прием на клиентите. По проекта могат да работят до 20 адвокати. Ще има и мобилни групи, включващи и ромски медиатори, които ще обикалят отдалечените населени места.
Идеята е с развитието на проекта да бъде създаден координационен механизъм, който да обедини усилията на всички институции, имащи отношение към домашното насилие, допълни Илиева. По думите й, целта е той да се прилага в цялата страна, а не само в трите пилотни региона. Илиева допълни още, че в рамките на проекта ще бъдат обучени 300 адвокати, които да специализират в защита на хората, пострадали от насилие.
Възнагражденията в сферата на Бюрото за правна помощ са много ниски, допълни зам.-министърът на правосъдието Иван Дерменджиев. Според него е необходимо те да бъдат осъвременени, защото размерът им всъщност рефлектира пряко върху качеството на правораздаването.
На въпрос защо държавата губи дела в Страсбург Дерменджиев каза, че до голяма степен това се дължи на действията на специализираната прокуратура и специализираните съдилища. Последните загубени дела са точно на тази тематика и в момента се извърша анализ какви са причините, обясни Дерменджиев. По думите му скоро резултатите от него ще бъдат оповестени публично. След това законодателят ще реши дали има нужда от такива органи, дали те са ефективни и действат законосъобразно, обобщи зам.-министърът.

/ГИ/