Уникален, изключително ценен римски паметник е открит и предаден на музея в Плевен

Уникален, изключително ценен римски паметник е открит и предаден на музея в Плевен

BOBSTH 14:09:01 20-05-2021
PP1408BO.029
Плевен - археология - паметник

Уникален, изключително ценен римски паметник е открит
и предаден на музея в Плевен


Плевен, 20 май /Малин Решовски, БТА/
Уникален, изключително ценен римски надгробен паметник на персона от висшата йерархия на управлението на Мизия е открит в Кнежа и предаден от полицията на Регионалния исторически музей в Плевен. Това съобщи директорът на музея, д-р Володя Попов.
Той поясни, че вероятно ценната археологическа находка е била извадена от земята преди десетина години от иманяри. Тя носи характеристика на класически римски надгробен камък от най-силния период на Римската империя и вероятно е от края на втори или началото на трети век.
"Има изящество на фигурите, впечатляваща изработка. Паметникът е около 700 кг, около метър височина, от трите си страни има триизмерни фигури", поясни Попов. Според археолога, след предстоящото изучаване от специалисти, реставрация и консервация, този уникат би украсил колекцията на музея в Плевен.
От областната дирекция на МВР днес съобщиха, че камъкът е намерен вчера, около 10.00 часа, в необитаем частен имот в Кнежа. Екип на Районното управление на МВР в Кнежа е извършил оглед на мястото, след което находката е предадена на съхранение в РИМ-Плевен. За случая е уведомен прокурор при Окръжната прокуратура в Плевен и е образувано досъдебно производство.

/ПП/