В Търговище наградиха победителите в националното състезание "Млади таланти в модата"

В Търговище наградиха победителите в националното състезание "Млади таланти в модата"

BOBSTH 14:40:01 12-05-2021
RM1439BO.002
Търговище - мода - национално състезание

В Търговище наградиха победителите в националното състезание "Млади таланти в модата"


Търговище, 12 май /Боряна Димитрова, БТА/
В Търговище наградиха победителите в националното състезание "Млади таланти в модата". Ученици от 16 професионални гимназии от цялата страна се конкурираха за призовите места в четири категории, съобщиха от Регионалното управление на образованието /РУО/ в Търговище.
Проектите на тема "Сезони" са оценявани от тричленно жури с председател доц. Златина Казлачева, преподавател в Тракийския университет в Стара Загора.
Най-много призови места спечелиха младите таланти от ПГпо техника и лека промишленост в Попово. Отборът на училището се класира на първо място в категория "Цялостно творчество". Александра Недялкова зае първо място в категория "Модно ревю", а Мелис Сюлманова - в категория "Сръчни ръце". Младите таланти бяха отличени и от Българска асоциация за текстил, облекло и кожи. Отборът получи професионална шевна машина.
На второ място в категория "Модно ревю" се класира Весимира Костадинова от ПГ по текстил и моден дизайн във Варна, а на трето място - Мая Чичова от ПГ по облекло "Княгиня Мария Луиза" в София.
В категория "Сръчни ръце" второ място спечели Ивайла Миланова от ПГ по облекло "Недка Иван Лазарова" в Русе. Михаела-Хюлия Бакалова от ПГ по моден дизайн във Велико Търново зае трето място.
ПГ по текстил и моден дизайн - Варна спечели още една призова награда - първо място за Александър Вацов в категория "Художествена скица. На второ място е Венцислава Василева от ПГ по текстил и облекло "Хр. Бояджиев" в Плевен. Ивана Ангелова от ПГ по облекло "Княгиня Мария Луиза"в София зае трето място в категорията и още една награда за училището си.
Грамоти и предметни награди са връчени и от началника на РУО - Търговище Елка Станчева. Две от наградите отиват при младите таланти на ПГТЛП - Попово - за Мелис Сюлманова и плакет за отбора на училището. В категория "Модно ревю" е отличена Мая Чичова от София, а в категория "Художествена скица" - Антония Стоянова от ПГ по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич./РУМ/