ВВВУ "Георги Бенковски" е домакин на семинар, посветен на 60-годишнината от първия полет на човек в Космоса

ВВВУ "Георги Бенковски" е домакин на семинар, посветен на 60-годишнината от първия полет на човек в Космоса

BOBSTH 13:30:31 08-04-2021
PP1330BO.016
Плевен - Космос - ВВВУ

ВВВУ "Георги Бенковски" е домакин на семинар, посветен на 60-годишнината от първия полет на човек в Космоса


Плевен, 8 април /Малин Решовски, БТА/
Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ "Георги Бенковски" е домакин на семинар, посветен на 60-годишнината от първия полет на човек в Космоса, съобщиха от пресцентъра на училището.
Патрон на събитието е президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Очаква се държавният глава да участва в семинара, посочват от пресцентъра на ВВВУ "георги Бенковски".
Темата на форума, който ще се състои на 12 април, е "Бъдещето на въздухоплаването и космическите изследвания в Република България". Тя е привлякла вниманието на 24-ма учени от Института за космически изследвания към БАН, ВА "Г.С.Раковски", УниБИТ, СУ "Св. Климент Охридски", Министерството на отбраната и структурни звена на ВВС, представители на Асоциацията на Българската авиационна индустрия, летище "Варна". Ще бъдат представени лични наблюдения, идеи, проекти, добри практики по двата основни въпроса на семинара - "Космически изследвания в България" и "Съвременни тенденции във висшето образование при подготовката на авиационни кадри".
За участие в семинара се очакват командирът на ВВС, генералният директор на държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение", директорът на ИКИТ-БАН, председателят на асоциацията на Българската авиационна индустрия.
Ще бъде представена документалната фотоизложба "60 години от първия полет на човек в Космоса", посветена на Юрий Гагарин. Фотосите са предоставени от Руския културно-информационен център .
ВВВУ "Георги Бенковски" ще направи специален подарък на участниците в събитието - второто издание на български език на фундаменталния труд на изобретателя, инженер и авиатор Асен Йорданов - "Вашите криле", с което се отбелязва 125-та годишнина от рождението му и 85 години от първото издание на книгата.

/ПП/