Третата линия на метрото ще бъде временно спряна на 10 и 11 април

Третата линия на метрото ще бъде временно спряна на 10 и 11 април

BOBSTH 16:06:31 07-04-2021
IS1606BO.015
метро - линия - временно спиране

Третата линия на метрото ще бъде временно спряна на 10 и 11 април


София, 7 април /София Господинова, БТА/
На 10 и 11 април /събота и неделя/, в реални условия ще се извършат софтуерни инсталации, настройки и тестови изпитания на общите системи за управление и безопасност на действащия участък от Линия 3 и новото трасе на метрото от станция "Овча купел" до станция "Горна баня", което предстои да бъде въведено в експлоатация, съобщиха от Столичната община.
За целта в събота и неделя действащият участък от третата линия на софийското метро от метростанция МС "Хаджи Димитър" до "Красно село" ще бъде затворен за пътници.
За придвижване на гражданите е осигурен заместващ автобусен транспорт.
Затварянето на участъка за граждани е в съответствие с практиката при разширението на автоматизирани системи за управление в метрополитените и по изричното изискване на фирмата изпълнител "Сименс".
Общият софтуер на системите за управление и безопасност на двата участъка от третата метролиния, е разработен и тестван в базите на изпълнителя в Германия. Аналогични процедури са изпълнени през 2020 г. във връзка с експлоатацията на действащия централен участък от Линия 3 на метрото в София.
Ще бъдат тествани и необходими функции за общото трасе, като автоматичен вход и изход от депото в посока ж.к. "Овча купел", което не може да стане в нормален експлоатационен режим на работа на действащия участък, информират от Столичната община.

Резултатите от тестовете ще послужат за сертифициране на системите за безопасно управление на движението по цялата трета линия.

/ИС/