Историческият музей в Исперих посвети изложба на медиците

Историческият музей в Исперих посвети изложба на медиците

BOBSTH 15:43:01 07-04-2021
GI1542BO.002
Исперих - изложба - медици

Историческият музей в Исперих посвети изложба на медиците


Исперих, 7 април /Садет Кърова, БТА/
През 2017 г. Историческият музей в Исперих посвети юбилейна фотодокументална изложба на годишнината от откриването на болницата в града. В днешния Международен ден на здравето и празник на здравния работник, екипът на музея отново представя, но този път онлайн тази изложба и я посвещава на всички герои в бяло, съобщават от културната институция.
Експозицията под мотото "75 години в името на живота" е дело на уредниците Дарина Илиева, Енита Василева и Веселина Белева. Единадесет табла с текстове и много фотоси проследяват историята на здравеопазването в Исперихския край, която започва през далечната 1904 година. Лошите условия на живот по онова време водят до разпространението на редица болести и първите здравни служители в Кеманларска околия са изправени пред сериозни проблеми. С подписването на Крайовската спогодба от 1940 година населението в Лудогорието се увеличава. Нараства необходимостта от построяване на болнична сграда в Исперих. Алтернативата е превръщането на казармените помещения на 18-ти пограничен участък в болница. Тя е официално открита през 1942 година, а първият главен лекар е д-р Стефан Джанков, разказват уредниците на експозицията.
Посетителите на онлайн изложбата във фейсбук страницата на Историческия музей ще се потопят в напрегнатото ежедневие на хората в бяло, работили и работещи в болницата в Исперих през годините.
С тази изложба днес отново изказваме благодарността си към всички, които неведнъж са връщали радостта в човешките очи и топлината в много домове и които повече от година са на първа линия в борбата с коварния вирус и им честитим празника, посочват от Историческия музей в Исперих.

/ГИ/