Галерия "Сердика" представя живопис и звукова среда в изложбата "Шаман" на Венцислав Диков

Галерия "Сердика" представя живопис и звукова среда в изложбата "Шаман" на Венцислав Диков

BOBSTH 20:37:31 10-03-2021
GI2035BO.039
култура - изкуство - проект

Галерия "Сердика" представя живопис и звукова среда в изложбата "Шаман" на Венцислав Диков


София, 10 март /Даниел Стоянов, БТА/
Галерия "Сердика" представя живопис и звукова среда в изложбата "Шаман" на Венцислав Диков. Изложбата продължава до 9 април, съобщават организаторите.
По думите им авторът преоткрива мистичната роля на твореца, който чрез звук и образ трансформира възприятията ни. Изследва връзката на първичното и сакрално минало с настоящето, потребността на съвременния градски човек от среща с необяснимото, живописното платно като магически акт на въздействие върху реалността.
Звуци, тонове, тембри, нюанси, музикални фрагменти се свързват по безброй начини с цветовете и образите в живописните платна - животни на силата, хора във всевъзможни цветове, съновидения, лодки пътуващи между световете, разказват от "Сердика".
"Рисувам във фигуративен и в абстрактен стил. Състоянията на ума и необятната вселена на подсъзнанието са неизчерпаем източник за моята творческа лаборатория. Изследвам състоянието, в което умът упълномощава тялото да твори, приканвайки обектите с неясно предназначение населяващи подсъзнанието, да излязат на преден план", казва за себе си Венцислав Диков.
По думите му връзката между човек и предмет може да е толкова дълбока, колкото връзката между човек и човек, дори по-дълбока.
Диков е роден в София, в семейство на музиканти. Рисува от ранна детска възраст. Предпочитайки да запази самобитния си стил в изобразителното изкуство, избира да следва музика и завършва НМА "Панчо Владигеров", а след това - класическа китара в Hochschule fur Musik в Мюнстер, Германия. От 2003 г. е еднакво активен като художник и като музикант. Имал е над 30 изложби в България и в чужбина (Токио, Париж, Берлин, Кьолн, Барселона, Люксембург) Участвал е в арт-резиденции (Япония, Словакия, Сърбия) и групови изложби (Германия, Турция, Сърбия, Словакия, Люксембург и др.) Негови картини са собственост на частни колекции по цял свят.

/ГИ/