Конкурс за рисунка "Нарисувай Баба Марта" е част от Празника на мартеницата в Търговище

Конкурс за рисунка "Нарисувай Баба Марта" е част от Празника на мартеницата в Търговище

BOBSTH 13:47:02 25-02-2021
IS1343BO.039
Търговище - 1 март - деца - специални потребности

Конкурс за рисунка "Нарисувай Баба Марта" е част от Празника на мартеницата в Търговище


Търговище, 25 февруари /Боряна Димитрова, БТА/
Конкурс за рисунка "Нарисувай Баба Марта" е част от Празника на мартеницата в Търговище. Той е организиран от националния арт и фолклорен център "Несия", фондация "БЛЯН" в партньорство с Център за специална образователна подкрепа /ЦСОП/ Търговище, съобщи за БТА директорът на Центъра Йорданка Маринкова.
Възпитаниците на Центъра са първите и едни от основните участници. В работилници и занимания по интереси децата са изработили мартеници, картички и рисунки. Част от тях вече са в продажба. В работата си учениците от Търговище, Попово и Омуртаг, тъй като Центърът е единствен по рода си в областта, са били подпомагани от 38 души педагогически и непедагогически персонал.
Със свои рисунки, според регламента, могат да се включат ученици от цялата страна и от българските диаспори, посочват организаторите. Участниците могат да изпращат произведенията си до 27 февруари.
Идеята за Празника на мартеницата е на семейство Мая и Ивайло Христови от Търговище и тази година е доразвита с повече инициативи. Целта е да възроди стародавната българска традиция, да припомни и първомартенската обредност, каза Маринкова. "Тъй като от стари времена червено-белите пресукани конци се даряват за здраве и да прогонят злото, в условия на COVID-пандемия, искаме да прогоним болестта, допълни директорът на Центъра, в който се обучават 90 деца.
В празничния 1 март Къщичка на Пижо и Пенда ще радват жителите и гостите на Търговище. Тя вече е монтирана на централната алея. Къщичката ще бъде украсена и с част от наградените рисунки в конкурса. Отличените творби и призьорите ще получат грамоти и награди. Рисунките ще участват в следващите изложби при организиране на празник на мартеницата през 2022 г.

/ИС/