За да съхранят автентичния беломорски фолклор, в село Светлен издават диск с песни

За да съхранят автентичния беломорски фолклор, в село Светлен издават диск с песни

BOBSTH 11:58:01 23-02-2021
GI1154BO.020
с. Светлен - беломорски фолклор - съхранение

За да съхранят автентичния беломорски фолклор, в село Светлен издават диск с песни


с. Светлен, 23 февруари /Боряна Димитрова, БТА/
За да съхранят автентичния беломорски фолклор, традиции и бит, в поповското село Светлен издават диск с песни. Идеята да се направят записи на част от песните възниква спонтанно със задачата да се запазят е предадат на идните поколения, разказа за БТА секретарят на НЧ "В. Гаршин" Станка Къркова.
С времето населението в село намалява. Все по-рядко може да се намери човек, който да ни каже какви са мелодиите на много от песните", обясни читалищният секретар.
Културната институция се ангажира с издаването на диска. Проведен е разговор с Георги Гарчов от група "Грамофон". Той прие присърце и предложи да участва в проекта безвъзмездно със записи, студийна обработка и мастеринг на песните, разказа Къркова. Група "Грамофон" също ще участват като гост - изпълнител с една обработена беломорска песен. Аранжиментите ще бъдат направени отново без заплащане от Елена Методиева - Мечка.
Дискът със заглавие "Чуряшка /черешка/ е цвят цветила" ще съдържа общо 18 песни и 8 беломорски хотули /шеги/. Ще бъдат включени и две песни на Мика Димова, и една на Здравка Болярова - певици от миналото, чийто изпълнения се съхраняват в архива на читалището.
Къркова допълни още, че към читалището дейност развива певческа група, която носи името на основателя и дългогодишен ръководител на Ансамбъла за беломорски фолклор - Ангел Касабов. Неговата работа със състава започва през 1946 г. Под ръководството му са завоювани множество награди и грамоти, но най-значим си остава златният медал от първия събор в Копривщица през 1965 г. с ритуала "Беломорска сватба", припомня секретарят. Песните, които и до днес изпълняват в Светлен, са заучени от една овехтяла тетрадка, написани чисто и прилежно от Ангел Касабов.
Очаква се дискът да бъде промотиран през април.

/ГИ/