Близо 2000 дози с ваксини са получили общопрактикуващите лекари във Великотърновска област

Близо 2000 дози с ваксини са получили общопрактикуващите лекари във Великотърновска област

BOBSTH 11:39:31 23-02-2021
IS1136BO.018
Велико Търново - ваксини - общопрактикуващи лекари

Близо 2000 дози с ваксини са получили общопрактикуващите лекари във Великотърновска област


Велико Търново, 23 февруари /Марина Петрова, БТА/
Близо 2000 дози с ваксини срещу COVID-19 са получили общопрактикуващите лекари във Великотърновска област през почивните дни и в началото на седмицата, съобщи за БТА д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция.
Тя уточни, че общопрактикуващите лекари получават от ваксините на "Астра Зенека", според броя на заявките, които са подали за желаещи да се ваксинират пациенти. По думите й в края на тази седмица се очаква поредна доставка, която ще е предназначена както за практиките на общопрактикуващите лекари, така и за разкритите шест имунизационни кабинета на територията на областта.
Три от тях са във Велико Търново - в сградата на РЗИ, в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и в Кардиологичния медицински център. Други три кабинета са разкрити в МБАЛ"Димитър Павлович" в Свищов, и в болничните заведения в Горна Оряховица и Павликени.
Според д-р Христо Димитров, председател на Областното сдружение на общопрактикуващите лекари, във всички лекарски практики е актуализиран специализираният софтуер, чрез който информация за броя на ваксинираните от общопрактикуващите лекари ще се изпраща в реално време до Националната система.
Очевиден е голям интерес от страна на хората да бъдат ваксинирани, коментира за БТА д-р Димитров, който е и председател на Българската лекарска колегия във Велико Търново.
"Само в моята практика, която не е от най-големите, до момента 150 души са заявили желание да бъдат ваксиниринаи, но е много важно те да подходят отговорно към деня и часа, в който са предвидени по график, защото в един флакон от ваксините на "Астра Зенека" има десет дози, и те трябва в същия ден да бъдат поставени на десет души", подчерта д-р Димитров.
Той посочи, че по тази причина много от общопрактикуващите лекари подготвят и "резерви" в списъците, затова призова, ако някои има причина да не се отзове за ваксинация в определения ден, да сигнализира своевременно.
От днес в Спешното приемно отделение на МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" започва да функционира денонощен имунизационен кабинет за всички желаещи да се ваксинират, непопадащи във фази I - V на Националния план за ваксиниране.

/ИС/