Първи премиерен спектакъл представя габровският драматичен театър в неделя

Първи премиерен спектакъл представя габровският драматичен театър в неделя

BOBSTH 10:47:31 23-02-2021
IS1044BO.014
Габрово - театър - предстоящо

Първи премиерен спектакъл представя габровският драматичен театър в неделя


Габрово, 23 февруари /Жанет Михова, БТА/
Първи премиерен спектакъл за годината представя габровският драматичен театър "Рачо Стоянов" в неделя, 28 февруари. Постановката "Любовни истории",създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, започва на театралната сцена в 19,00 часа. Това съобщи Меглена Златева от театъра.
Режисьор на спектакъла е Златомир Молдовански, а драматургичната версия на текста е специално подготвена от автора за габровската трупа и режисьора. Участват актьорите Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев и Златомир Молдовански като гост-актьор. Звуковият дизайнер е Сам Клап, художник и автор на мултимедията е Джулия Тони Стоянова, а автор на плаката е Гергана Змийчарова. Втората дата на премиерата е на 4 март.
В спектакъла зрителите ще видят шест комедийни истории, които представят любовните взаимоотношения между двойки от шест националности. По думите на Златева публиката ще се срещне с великодушието на французите, за които нищо ново не е чуждо, ще потъне в дълбините на италианските страсти, които не познават граници, ще се изправи пред абсурдната поетичност на руската душевност, ще стане свидетел на истеричната мания за неприкосновеност на личното пространство в американското общество, ще прецени аргументите на любовта с арменска пресметливост, за да стигне до познатите сцени на българската ревност. "Любовни истории" е комедия, която на пръв поглед показва раздорите, противоречията и неволите на различни двойки с характерните им национални особености и привидни културни различия. Авторът Иво Сиромахов е хиперболизирал специфичните черти на всяка народност, които чрез похватите на комедията и гротеската стават поле за изследване от зрителите.
Постановката слага начало на партньорството между габровския театър "Рачо Стоянов" и театър "Розова Долина" в Чикаго (Rose Valley Theatre Group), чийто директор е Златомир Молдовански. Неговата цел е да популяризира модерна българска драматургия в англоезична среда. Първоначално спектакълът е замислен да се играе от американски актьори за американската публика, но епидемичната обстановка е променила тези планове и представлението ще бъде показано първо на българска сцена.
Очакванията на екипа са след представянето на "Любовни истории" пред публиката в страната, постановката да се играе пред българската общност в САЩ.

/ИС/