Регионалната библиотека в Разград е посрещнала 25 717 читатели през миналата година

Регионалната библиотека в Разград е посрещнала 25 717 читатели през миналата година

BOBSTH 10:08:01 03-02-2021
IS1005BO.013
Разград - библиотека - читатели

Регионалната библиотека в Разград е посрещнала 25 717 читатели през миналата година


Разград, 3 февруари /Садет Кърова, БТА/
Отделите на Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград са посетени от 25 717 читатели през миналата година, като 1434 от посещенията са за ползване на интернет. Това съобщи за БТА директорът на културната институция Димитър Петров.
Той поясни, че в сравнение с минали години се наблюдава леко намаление на посещенията, но по думите му това се дължи на обстоятелствата, свързани с пандемията.
За година в разградската библиотека са регистрирани 1613 потребители. От тях 648 са деца до 14-годишна възраст. Отчита се тенденция за повишаване на интереса на читателите към книгата и библиотечните служители отбелязват засилено търсене на книжното тяло, особено сега във време на пандемията и социалната изолация, коментира Петров. По думите му потребителите споделяли, че съвременните средства, заместващи книгата, не могат да заместят напълно онова усещане до книжните страници.
Директорът на разградската библиотека каза още, че засилен интерес се наблюдава към българските автори. Според него преди години читателската аудитория е подхождала със скептецизъм и недоверие към съвременните автори и предлаганите на пазара техни творби, но днес нещата са точно обратното. Сега изборът от нови български заглавия наистина е голям и Регионалната библиотека в Разград се стреми да отговаря на високите изисквания на читателското търсене като попълва във фондовете си новите заглавия, посочи Петров. Той отбеляза, че се наблюдава интерес и към отрасловата литература, свързана с методите и начините за справяне със стреса, за справяне с проблемите, за себеопознаване и самоусъвършенстване, към езотеричната литература, към новете методи, прилагани в образователния процес. Засилва се интересът и към читалните зали, които са безценен помощник във времето на пандемия и онлайн обучение. Много студенти, завърнали се в родния град потърсиха професионалните услуги на работещите в културната институция за реферати, курсови и дипломни работи, каза още Димитър Петров.
Той отчете трайна тенденция на увеличение на интереса на младите хора в Разград към книгата. Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" се стреми да поддържа във фонда си книги, които отговарят на читателското търсене на подрастващите - както в детския отдел, така и в книгозаемане за възрастни се разполага с най-интересните и търсени заглавия от младите хора, отбеляза директорът на културната институция. Петров допълни, че траен интерес има и към културните мероприятия, част от дейността на библиотеката, които за съжаление, предвид мерките за сигурност, бяха сведени до минимум./ИС/