Няма пречка бременни жени да бъдат имунизирани срещу коронавирус, след преценка от лекар

Няма пречка бременни жени да бъдат имунизирани срещу коронавирус, след преценка от лекар

BOBSTH 07:55:01 21-01-2021
MH1539BO.016 07:55
Ден на родилната помощ - интервю - коронавирус

Няма пречка бременни жени да бъдат имунизирани срещу коронавирус, след преценка от лекар


Сливен, 21 януари /Велина Василева, БТА/
Няма пречка бременни жени да бъдат имунизирани срещу коронавирус, след преценка от лекар. Това каза в интервю за БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и председател на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология. Лекарят би трябвало да прецени епидемичната опасност за бременната жена, дали рискът от реална инфекция със SARS-CoV-2 е висок. Да се прецени времето за изработването на имунитета от нейния организъм и възможността за предаване на антитела, трансплацентарно. Да бъдат взети предвид придружаващите заболявания и състоянието на самата бременност, посочи тя.
Д-р Узунова допълни, че все повече източници посочват, че няма противопоказания за кърмене след ваксинация. Новородените, както и децата до 16 години не са участници в проучванията и няма данни за въздействието върху тях, поради което до този възрастов период, ваксинацията за SARS-CoV-2 не е препоръчителна. Ако възрастните хора в обкръжението на децата са ваксинирани или преболедували, то те не биха създали опасност от заразяване за тях.
На въпрос как се справят лекарите, занимаващи се със здравето на бременните, родилките и новородените, тя отговори, че при наложените за втори път ограничения, на лекарите се е наложило да се адаптират без да спират прегледите и консултациите за бременни и родилки, както се е случило при първото затваряне. С по-строг график, с еднакви предпазни мерки за персонала и пациентите, без придружители и посещения по време на хоспитализационния престой, строга дезинфекция и хигиена - персонална и на помещенията.
Прекъснати са били посещения на членовете на семействата на деца с по-дълъг престой в болницата-боледуващи, недоносени. Контактът е бил осъществяван с разговори по телефона, с видеовръзка с децата, с изпращане на снимки и клипове.
Според д-р Узунова има осъвременяване на картината на раждаемостта в страната. Все повече семейства желаят второ, трето и дори четвърто дете. Повече многоплодни бременности има във връзка с репродуктивните технологии. По-висока остава възрастта за първо раждане в градовете, намалява броят на децата, родени с аномалии, което се дължи на добрата и все по разпространена пренатална ехографска диагностика, генетичен скрининг и профилактика по време на бременността.


Следва цялото интервю:

Въпрос:Как се справят лекарите, които се занимават с бременност и раждане, в условията на пандемия? Какви са проблемите, породени от коронавируса за бременните и родилките?
Отговор:В началото, по време на първата вълна на пълните ограничения, заради епидемията от COVID-19, бяхме спрели дейността на женската консултация и контролните прегледи. Запазихме само спешния прием и дейността по ражданията, разбира се. Бяха спрени и ежемесечните детски консултации. Изводите от този период не са добри. Случи се така, че за този тъй труден и стресов период, всъщност оставихме бременните без подкрепа и проследяване. Медицинските грижи не се градят на спешните приеми, висококачествената медицинска помощ в по-голямата си част е профилактика, за която реално нямахме възможност. Така, че при втория епизод с ограниченията се наложи да се адаптираме без да спираме прегледите и консултациите за бременни и родилки. Спецификацията на една специализирана АГ болница е от естество, което не позволява прекъсване на дейността, независимо от условията. С по-строг график, с еднакви предпазни мерки за персонала и пациентите, без придружители и посещения по време на хоспитализационния престой, строга дезинфекция и хигиена - персонална и на помещенията. Това основно са мерките, които се наложи да спазваме по-строго от обичайното. Наложи се определяне на отделни помещения, обособяване на звена, където да се обслужват пациенти с COVID-19, както и отделен персонал за тях.
Най- сложно и стресово се оказа опазването на персонала от заразяване и карантинирането на установения вече такъв. Всички, предвидени от РЗИ и МЗ мерки, са съответни, но няма върху кого да ги приложим, няма толкова хора, които и да обслужат отделно и да излизат в карантина и успоредно с това да се работи по редовния график.
В общ план, извън нашата дейност, беше пренебрегването на пациентите, които не са с COVID-19, фокусът се измести върху това как да се предпазим, забравихме за другата патология, пострадаха хората с хронични заболявания, с кардиологични спешности и онкологична патология, например, стоматологичното обслужване-също.
Детските консултативни прегледи и консултации имаха дистанционна компонента, но тя не свърши работа задълго, така че започнахме да възстановяваме обслужването на децата по-рано от официалния срок. Помолихме родителите да остават извън сградата на болницата, и да въвеждаме само децата в кабинета за осъществяване на прегледи, ваксинации, изследвания. Направихме големи разстояния между прегледите, налагаше се понякога да отлагаме. Трудно беше, но не получихме оплаквания от никого, нито веднъж. Всички ни предоставяха децата си за тези дейности, въпреки, че точно в тези моменти им се искаше най-много да са до тях.
Прекъснахме всяко посещение на членовете на семействата на деца с по-дълъг престой в болницата-боледуващи, недоносени. Започнахме, още на първата вълна, да заместваме това с разговори по телефона два пъти дневно, с видеовръзка с децата, колкото и странно да звучи и с изпращане на снимки и клипове. Сега продължаваме по същия начин, и всички се справяме заедно- персонал, деца и родители.
Понастоящем работим по всичките си дейности без прекъсване, със спазване на дистанция, използване на лични предпазни средства и без придружители. Често се налага да сливаме дежурства или да преработваме график. И ние и семействата ни вече сме приели това за нормално. Някои от нас преболедуваха, други вече се ваксинираха на първи етап. Опитваме да възстановим нормалния ритъм първо на мисленето и психиката си, след това и на ритъмът на работата ни.

Въпрос:Какви предпазни средства могат да ползват, имате ли съвети, препоръки за това как да се предпазват в условията на пандемия?
Отговор:Вече се установи, че бариерните методи имат най-голям ефект за разпространението и на този вирус. Маски на лицето-винаги при излизане и престой с хора в затворени пространства и личната хигиена, това са най-важните неща. Без посещения на новороденото вкъщи, без събиране на хора около него, които не са свързани с отглеждането му. За всичко останало, стандартните грижи са достатъчни.

Въпрос:Колко бяха диагностицираните с коронавирус родилки в болницата? Има ли повече яснота относно лечението на такива пациентки и бебетата?
Отговор:Пациентките с COVID-19 се делят на три групи. Такива, за които предварително се знаеше, че са положителни, от тях имаше такива с клиника, и такива без изяви на заболяването. Друга част открихме, че са положителни или проявиха симптоми по време на престоя им в болницата. Всички пациентки постъпваха при нас за раждане, не за лечение на вирусното заболяване. Прилагахме лечение, с дистанционните консултации на външни специалисти, при тези които имаха симптоми. Изолацията и специфичното обслужване важеше за всяка от тях.

Въпрос: Имаше ли случаи на бебета, които са били заразени и предава ли се вирусът от майката на детето?
Отговор:Новородените се обслужват в отделно помещение, от отделен персонал. При нито едно от тях не се установи заболяването, в кръвта им имаше наличие на ИгГ антитела към вируса, преминали трансплацентарно. Вирусът не преминава през плацентарното кръвообращение, но антителата към него, да. Едно от децата се роди в 34 г.с. и изискваше по-голям престой и специализирани грижи, майката беше с изявени симптоми, поради което, за да не поставя персонала в допълнителна опасност от заразяване, тя нито веднъж не дойде в отделението да види детето си в кувьоза. Благодарността за търпението беше и от двете страни.
Има случаи, цитирани от колеги в страната, при които бебета са с наличие на ИгМ антитела срещу вируса, но все още това се смята за казуистика. За заразяването на децата все още се поддържа становището, че става след раждането, а не по време или преди него.
Имахме и случаи в които в семейството имаше болни или положителни и не можехме да изпишем децата, докато не изтече карантинния период и родителите не получат отрицателни тестове. Т.е имаше удължен престой на здрави деца в болницата.

Въпрос:Как стои въпросът с ваксиниране на бременните, родилките и новородените с новите ваксини срещу коронавирус?
Отговор:Ваксините срещу COVID-19 не трябва да се отказват от хора, които са бременни или кърмещи и искат да бъдат ваксинирани, въпреки липсата на данни за безопасност в тези популации, според насоките на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), Американския колеж по Акушер-гинеколози (ACOG) и Обществото за майчино-фетална медицина.
Въпреки че изследователите изключват бременни жени от клинични изпитвания, експертите смятат, че иРНК ваксините, които не са живи ваксини, "е малко вероятно да представляват риск за бременни хора" и "не се смята, че представляват риск за кърмачето"/CDC - център за контрол на заболяванията/
Съществуват данни за увеличаване на риска от неблагоприятни ефекти върху бременността, като преждевременно раждане, други проучвания не установяват връзка.
Приема се, че профилът на безопасност и ефикасност на ваксината за бременни да бъде подобен на този, наблюдаван при небременни, с уточнението, че няма данни за потенциалните рискове за бременни и плода, поради това, че бременни не са включвани в проучванията.
Строго се препоръчват при тях мерки за превенция като измиване на ръцете, физическо дистанциране и носене на маска.
Общовалидни остават препоръките, че няма пречка бременни жени да бъдат имунизирани, след персонално разяснение, на горепосочените данни. Лекарят би трябвало да прецени епидемичната опасност за бременната жена, дали рискът от реална инфекция със SARS-CoV-2е висок. Да се прецени времето за изработването на имунитета от нейния организъм и и възможността за предаване на антитела, трансплацентарно. Да бъдат взети предвид придружаващите заболявания и състоянието на самата бременност- заплашващо преждевременно раждане, плацентарни аномалии, прееклампсия.
Общовалидният принцип е, че до 12-та г.с., не се препоръчват прием на лекарства и ваксини, по възможност, тъй като това е времето за развитие на зародиша. В периода от 13-та до около 25 г.с. е най- благоприятно, т.е. вече е безопасно за развитието на зародиша, още е слабо влиянието върху черния дроб и собствената обмяна. Както и има време за производство на антитела клас ИгГ, които преминават през плацентата и осъществяват защита на новороденото след раждането.
Отделно за родилките рискът е равен на този за останалата популация, за ефектите върху кърменето няма достатъчно данни, но все повече източници посочват, че няма противопоказания за кърмене след ваксинация.
Новородените, както и децата до 16 години не са участници в проучванията и няма данни за въздействието върху тях, поради което до този възрастов период, ваксинацията за SARS-CoV-2 не е препоръчителна. Ако възрастните хора в обкръжението на децата са ваксинирани или преболедували, то те не биха създали опасност от заразяване за тях.

Въпрос:Има ли увеличение на раждаемостта през изминалата година, говори се за "бейби бум", заради карантината през пролетта на 2020 г?
Отговор:В цифри, все още не сме го доказали, рано е за данните от предходната година в национален мащаб, това са само прогнози с оптимистична нотка. Тенденцията за намаляване на раждаемостта е твърдо низходяща от над десет години и едва ли ще се промени. В Шейново се родиха 200 деца повече от 2019, все пак.

Въпрос:Забелязват ли се нови тенденции - във възрастта, социалния статус и т.н.?
Отговор:Да, има осъвременяване на картината на раждаемостта. Все повече семейства желаят второ, трето и дори четвърто дете. Т.е, увеличава се коефициентът на плодовитост. Повече многоплодни бременности има във връзка с репродуктивните технологии.
По-висока остава възрастта за първо раждане в градовете, което е логично.
Намалява броят на децата, родени с аномалии, което се дължи на добрата и все по разпространена пренатална ехографска диагностика, генетичен скрининг и профилактика по време на бременността.
Намалява процентът на родовия травматизъм, което се определя преценката на метода на родоразрешение и донякъде се дължи на плановите секции.
И лично нашата гордост- на неонатолозите, увеличава се преживяемостта на преждевременно родените деца, както и дългосрочните усложнения при тях. Това изисква справяне с по-широка патология и средства за терапия, но е факт.

Въпрос: Продължава ли да е високо нивото на детската смъртност в сравнение с другите страни от ЕС?
Отговор:Смъртността е показател, който има структуриране по възраст и причини. Ако разгледаме по периоди и стойност, няма голяма промяна в нивото и. Еднакво висока е, с малки колебания, в последните 10 години. По показателя смъртност до една година, който е в пряка зависимост от заболяванията и смъртността по време или рано след раждането, от развитието на плода и от добавените усложнения или инфекции. Та по този показател се движим, забележете, на второ място в ЕС, но в обратен ред. Т.е на челно място сме по данни от 2015, като пред нас е само Румъния, близо до нашите стойности са Словакия и Хърватия.
Имаме родени недоносени деца над 6300 за 2018-та, от които 92 са под 800 грама. Починалите деца до 1 година за същата година са 47 на 1000, или 358 деца до 1 година. За 2019 са 39 на 1000. От 2008 до 2019 се движи от 67 до 39 на 1000, в низходящ ред. През 1980-та, все пак, цифрите за детската смъртност са били трикратно по-високи.
За съжаление, успоредно с успехите в отглеждането на недоносените, носим и товара на допълнителната патология и задържането на високи стойности на смъртността в тази възрастова група.
/МХ/