Община Русе е глобила сметосъбиращата фирма заради несъбрани отпадъци

Община Русе е глобила сметосъбиращата фирма заради несъбрани отпадъци

BOBSTH 15:11:01 14-01-2021
RM1508BO.005
Русе - почистване - контейнери

Община Русе е глобила сметосъбиращата фирма заради несъбрани отпадъци


Русе, 14 януари /Мартин Пенев, БТА/
Община Русе е глобила фирмата за сметосъбиране и сметоизвозване, тъй като служителите й не събирали отпадъците покрай контейнерите. Това коментира заместник-кметът на Русе Димитър Недев по повод на многобройни сигнали от граждани.
Той обясни, че по договор фирмата трябва да почиства района край контейнера в радиус от два метра.
Недев имал среща и с представители на дружеството, което отговаря за разделното събиране на отпадъците и извозването му. Фирмата поела ангажимент да осигури още един камион. Ще се промени също графика за разделното събиране на отпадъци, ще бъдат подменени и контейнери.
Недев каза още, че една от причините за струпването на кашони около контейнерите е онлайн търговията, която се увеличила от средата на миналата година.
"Събирането на отпадъци не е отговорност само на общината. Не е нормално при празни или полупълни контейнери отпадъците да се изхвърлят до тях. Всеки кашон може да се сгъне и да влезе в съдовете за отпадъци", каза Недев.
Той обясни, че по тази причина общината ще организира разяснителна кампания по търговските обекти, където масово се наблюдава изхвърляне на кашони край контейнерите. Ако е необходимо, ще се налагат и санкции.
Заместник-кметът по комунални дейности на Русе коментира, че през миналата година общината е наложила санкции в общ размер 500 000 лева на всички фирми, които отговарят за почистването, хигиенизирането и сметосъбирането в града.

/РУМ/