Проливните дъждове и бурните вълни нанесоха поражения на плажовете "Централен" и "Харманите" в Созопол

Проливните дъждове и бурните вълни нанесоха поражения на плажовете "Централен" и "Харманите" в Созопол

BOBSTH 12:54:31 14-01-2021
PP1251BO.004
Созопол - плажове - поражения

Проливните дъждове и бурните вълни нанесоха поражения
на плажовете "Централен" и "Харманите"
в Созопол


Бургас, 14 януари /Галя Тенева, БТА/
Проливните дъждове и бурните вълни нанесоха сериозни поражения на централния плаж в Созопол. Неблагоприятните метеорологични условия причиниха огромни щети на ивицата. По-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина, е срината до основи. Това съобщи Кирил Спасов, управител на концесионната компания, стопанисваща плажа.
"Положението е много тежко, бих казал - дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал, и за възстановяване на огромните количества, отнети от морето. Първоначалните анализи сочат, че са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които ние сме принудени да осигурим в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон. Вторият проблем е, че имаме нужда от съдействието на институциите, без чието разрешение не можем да предприемем възстановителни мерки", обясни Спасов.
Той е изпратил писма до министъра на туризма, до Регионалната инспекция на околната среда и водите в Бургас, до Басейновата дирекция, до кмета на Созопол, с искане те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажа, откъде да се осигури пясък, както и да се разреши на концесионера да използва необходимата техника за отстраняване на щетите.
Спасов каза, че съседният плаж "Харманите" е още повече увреден. Там са нанесени допълнителни щети от отводнителните канали на Созопол, които са заустени направо на пясъка, и водите от тях са "накъсали" на парчета ивицата.
/ПП/