След пандемията може да се даде нов импулс на развитие на комплекс Камчия, според московски министър

След пандемията може да се даде нов импулс на развитие на комплекс Камчия, според московски министър

BOBSTH 12:28:01 14-01-2021
MH1225BO.038
Варна - руска делегация - визита

След пандемията може да се даде нов импулс на развитие на комплекс Камчия, според московски министър


Варна, 14 януари /Мила Едрева, БТА/
Надяваме се с решението на проблемите около пандемията от Ковид-19 да можем да придадем нов импулс на развитие на уникалния комплекс "Камчия", каза днес във Варна Сергей Черьомин, министър в правителството на Москва и ръководител на Департамента по външноикономически и международни връзки на руската столица. По думите му идеята е край Варна да почиват не само деца и ветерани от войните, а комплексът да се ползва активно за подготовка на спортисти и за провеждане на големи културни събития, фестивали и конференции.
Кампанията по ваксинацията срещу Ковид-19 в Русия е много активна, посочи Черьомин. По думите му началото е поставено с медицинския персонал, преподавателите в училищата, възрастните хора, полицаите, военните. Ефективността на руската ваксината е много висока, без странични ефекти, допълни Черьомин. Той уточни, че в Москва ситуацията вече е достатъчно стабилна и е спрян ръстът на заболеваемостта. Според него системата на здравеопазването в руската столица се е справила много добре в ситуацията на пандемия. За руската ваксина Черьомин посочи, че към нея има интерес от много страни по света, включително и членки на ЕС. Мисля, че проблемът с европейските държави е по-скоро на политическо, а не на техническо ниво, каза Черьомин. И допълни, че всъщност най-важното е здравето на хората, а не къде е произведена ваксината.
Когато се разреши въпросът с пандемията, може да се правят някакви планове за визити на високо ниво между Русия и България, допълни посланикът на Федерацията у нас Анатолий Макаров. По думите му фактор в това отношение е и фактът, че у нас през настоящата година предстоят два избора. Нека първо свалим маските, тогава ще възстановяваме нормалните човешки взаимоотношения, посочи дипломатът.
Посланик Макаров и министър Черьомин ще се срещнат днес с кмета на Варна Иван Портних. Преди разговора заедно с другите членове на делегацията те поставиха венци и цветя пред паметника на граф Игнатиев в центъра на града. В церемонията участваха още Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и областният управител Стоян Пасев.
/МХ/