13-годишен пианист ще изнесе концерт в шуменската Симфониета

13-годишен пианист ще изнесе концерт в шуменската Симфониета

BOBSTH 17:27:31 13-01-2021
IS1725BO.031
Шумен - концерт - симфониета

13-годишен пианист ще изнесе концерт в шуменската Симфониета


Шумен, 13 януари /Деян Герговски, БТА/
Ивайло Василев, често наричан "малкия Моцарт", ще бъде солист на шуменската Симфониета в четвъртък от 18:35 часа в концертна зала "Проф. Венета Вичева". Това съобщиха от Симфониета-Шумен.
За първото си гостуване в Шумен, Ивайло Василев ще представи Концерт за пиано и оркестър 1 от Бетовен. Под палката на Калина Василева публиката ще се наслади на две произведения още от Моцарт - балетна музика "Малкото нищо" и Симфония 25.
Едва на 13 години, Ивайло Василев демонстрира зрялост на сцената. Натрупал е над 20 награди от международни конкурси, има издаден компакт диск, бил е солист на най-добрите оркестри в България, а също и на Академичния оркестър на Санкт Петербург.
Ивайло Василев е роден през 2007 г. в София. Интересът си към музиката и пианото показва в ранна детска възраст и първите си стъпки започва 5-годиишен. Изучава пиано в НМУ "Л. Пипков", София - от 2014 г. до 2019 г. в класа на г-жа Емилия Канева, а от 2019 г. до сега продължава обучението си с проф. д-р Борислава Танева.
Сред най-значителните му награди са Първа награда в клавирния конкурс "La Note Celeste" (Париж), Първа и Специална награда от конкурс за млади музиканти "Лешникотрошачката" (Москва), Първа награда VII Международен клавирен конкурс "Анна Артоболевская" (Москва) и други.


/ИС/