Възстановяването на тръбопровода, замърсил Варненското езеро, все още не е приключило

Възстановяването на тръбопровода, замърсил Варненското езеро, все още не е приключило

BOBSTH 16:21:31 13-01-2021
IS1619BO.018
Варна - тръбопровод - проблеми

Възстановяването на тръбопровода, замърсил Варненското езеро, все още не е приключило


Варна, 13 януари /Мила Едрева, БТА/
Тръбопроводът, който се пукна и замърсяваше водите на Варненското езеро месеци наред, все още е над дъното, а не под него и проектът не е приключил, съобщи днес зам.-кметът на общината в града Христо Иванов. Той припомни, че през май месец миналата година започна ремонт и аварията беше отстранена, а замърсяването на водите преустановено.
Проектът с вкопаването на тръбата под дъното съвпадна с този за удълбочаването на фарватера от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" /ДППИ/, обясни Иванов. По думите му през август компанията е информирала общината, че спира удълбочаването, тъй като е констатирано, че част от дъното е с различен геоложки строеж. В резултат са назначени нови проучвания, като в края на миналата година геолозите са представили своя доклад. По думите на Иванов събраните данни показват, че близо половината от фарватера е със строеж, който не позволява да се прилага избраната технология. Общината е уведомила ДППИ за събраната информация, като междувременно е започнало търсенето на различни технически варианти, за да продължи изпълнението на проектите.
През септември тръбопроводът бе положен на около 20-30 метра встрани от планираното трасе и беше възстановена работата на канално-помпената станция, допълни Иванов. Той уточни, че няма риск от нови аварии. Общината е уведомила Морска администрация къде точно се намира тръбата, за да бъдат предупреждавани преминаващите кораби.

/ИС/