Режисьорът Владлен Александров: Хората искат да бъдат щастливи в едно нещастливо време

Режисьорът Владлен Александров: Хората искат да бъдат щастливи в едно нещастливо време

BOBSTH 14:20:01 13-01-2021
RM1417BO.068
култура - Сатиричен театър - премиера - Владлен Александров - интервю

Режисьорът Владлен Александров: Хората искат да бъдат щастливи в едно нещастливо време


София, 13 януари /Даниел Димитров, БТА/
Кирил Ефремов, Рада Кайрякова и Силвия Лулчева - три от звездите на Сатирата, се впускат в почти бясно любовно приключение, затворено в триъгълник, от който като че ли няма измъкване. Това се случва на сцената, в премиерния спектакъл "Искам Вашия мъж". Режисьорът Владлен Александров определя този "чуден разказ за света на любовта" като смешен, абсурден, сатиричен и комичен филм за надеждата.
"Искам Вашия мъж" е написана от Михаил Николаевич Задорнов (1948-2017), роден в Юрмала, в бившата Латвийска ССР, в артистично семейство. Баща му Николай Задорнов е известен писател от Рига, а майката Елена Матусевич (1909-1992) произхожда от стар род, чиито корени стигат до полския крал Стефан Батори. Родителите искат синът им да стане инженер, затова той отива в Москва и завършва институт. В началото на 80-те години обаче започва кариера като хуморист, а по-късно с усмивка си спомня за своето "инженерно" минало.
"Искам Вашия мъж" е в превод на Боряна Пашева. Сценографията е на Боряна Семерджиева.

За БТА режисьорът Владлен Александров разказва с какво го е провокирал текста на Задорнов, какви са посланията на представлението, какво очаква от публиката и как е работил с актьорите.


- Г-н Александров, с какво Ви провокира тази пиеса?
Владлен Александров: Най-важното нещо е, че това е един изключително неочакван и безкомпромисен поглед върху взаимоотношенията на мъжа и жената. Текстът върви по ръба на драматичното и смешното. Общо взето, той говори за познати неща, за взаимоотношения между мъж и жена, семейство... Намесва се третата точка от триъгълника - любовницата на мъжа, борбата на двете жени за този мъж, надмощието една над друга.
Аз лично открих един особен жанр, който не се среща често по нашите сцени - така наречената трагикомедия. Затова беше провокация да се захвана с този текст.

- Какво очаквате от публиката - да се смее повече, или да се замисля над това, което се случва на сцената?
В.А.: Мисля, че и двете. Опитали сме се да направим по-универсален спектакъл - на който публиката да се смее, и в същото време да поглежда сериозно на своите домашни взаимоотношения, на своите човешки преживявания...
Сега живеем в една по-затворена ситуация. Подобна е ситуацията и в самата пиеса. Имаме една много затворена случка в един апартамент, в който трима човека буквално ще се изядат в борбата си за доказване на собствената правота, на собствената си позиция, на собствените си чувства. Всеки се бори за своята територия на чувствата.
Не мога да кажа обаче, че пиесата е абсолютно адекватна на времето и тази пандемия, в която живеем. Това просто е една универсална пиеса за любовта.

- Това модел или антимодел на семейството е?
В.А.: В някакъв смисъл е хем модел, хем антимодел. Познаваме страшно много случки на изневери, на двойствен живот. Защото в пиесата става въпрос точно за това - за двойствения живот на един мъж. Цялата история, е че нашите герои искат да бъдат щастливи.
Как човек да открие щастието? Как да откриеш щастието чрез любовта? Това е поуката и смисъла в действието на тези хора - те просто искат да бъдат щастливи в едно нещастливо време.

- Как избрахте актьорите за този спектакъл?
В.А.: Прекрасни и изключително силни актьори - Силвия Лулчева, Рада Кайрякова и Кирил Ефремов - едни от основните и водещи имена на Сатиричния театър и добре познати на нашата публика. С тях се работи много лесно, защото са изключително рефлективни. Това са хора, които абсолютно разбират и схващат смисъла на действието и на това, което се работи. Така че в много отношения, изпитвах голяма радост, че се срещнахме.

/РУМ/