Община Русе приема номинации за националната литературна награда "Елиас Канети"

Община Русе приема номинации за националната литературна награда "Елиас Канети"

BOBSTH 15:37:01 12-01-2021
PP1534BO.002
Русе - награда "Елиас Канети" - община

Община Русе приема номинации за националната литературна награда "Елиас Канети"


Русе, 12 януари /Мартин Пенев, БТА/
Община Русе приема номинации за националната литературна награда "Елиас Канети". Крайният срок за подаването им е 31 май тази година, съобщиха от кметството в крайдунавския град.
Наградата "Елиас Канети" е учредена от община Русе и от международното дружество "Елиас Канети" през 2005 г. по повод на 100-годишнината на родения в крайдунавския град световноизвестен писател нобелист. Призът се присъжда на всеки две години. На победителите в конкурса се връчва статуетка, диплом и парична награда.
Ще бъдат отличени творби, публикувани и реализирани за първи път в България в периода от 1 юни 2019 г. до 30 май 2021 година. Те ще бъдат оценявани от комисия, в чийто състав ще са двама литературни критици, театрален критик, изтъкнат български автор, носител или номиниран за наградата "Елиас Канети", представители на международното дружество "Елиас Канети", на Общинския съвет и на общината.
Първият носител на наградата е Константин Илиев за романа "Поражението". През 2007 г. призът печели Алек Попов с "Черната кутия". Две години по-късно победител е Ивайла Александрова с романа "Горещо червено", а през 2011 г. - Галин Никифоров с "Къщата на клоуните". Милен Русков печели приза през 2013 г. с романа "Възвишение". Големият победител през 2015 г. бе Христо Карастоянов с романа "Една и съща нощ". През 2017 г. Милен Русков получи приза за втори път - за романа "Чамкория". Победител в последното издание на конкурса през 2019 г. бе Рене Карабаш за романа си "Остайница".

/ПП/