Дистанционният офис в планината е все по-предпочитан

Дистанционният офис в планината е все по-предпочитан

BOBSTH 13:15:31 10-01-2021
IS1313BO.019
Пампорово - дистанционен офис

Дистанционният офис в планината е все по-предпочитан


Смолян, 10 януари /Христина Георгиева, БТА/
Съчетаване на дистанционен офис в планината и ски ваканция привлича все повече туристи в условията на пандемия, информира Станислав Вангелов, организатор на ежегодни лаптопаджийски лагери в Пампорово и Чепеларе. През тази зима лагерът е превърнат в лаптопаджийски сезон, приемайки индивидуални туристи и семейства, избрали курорта за прекарване на дните на социално дистанциране без прекъсване на работния ритъм.
Скиорски преходи в планината, посрещане на изгрева по пистите в Пампорово са част от новите занимания за онлайн туристите.
"Пантене" са наречени преходите със ски, заради използваната екипировка, включваща специални автомати за ските, известни като панти. Това е стара технология, позната в Алпите, обяснява Станислав Вангелов. Автоматите панти позволяват на алпийските ски да се използват и за преходи, стигайки с тях до вр. Снежанка или Орфеевите скали, след което туристите се спускат по пистите. По този начин скиорите съчетават красивата гледка от познати местности в Пампорово и преходи без нужда от лифтове. Ски "пантенето" преминава само по писти, така че се избягва рисковото каране през необработени зони, категорични са организаторите.
Компютърни и медийни специалист, мениджъри, представители на свободни професии са преобладаваща част от "лаптопаджийските" лагерници в Пампорово. Съгласно противоепидемичните мерки за спазване на дистанцията, те са или индивидуални туристи, или семейства на ски офис ваканция. Част от тях пристигат с кемпери, след като през тази година вече е осигурена и зона за престой на мобилните жилища.
Екипирани с "панти" и челници за осветяване на маршрута по снежното трасе, работещите скиори от лагера могат да бъдат забелязани и сутрин рано по пистите. Всяка събота до края на ски сезона се организира посрещане на изгрева на пистите, уточняват от лаптопаджийския офис в Пампорово.


/ИС/