Бъдни вечер посрещат арменците в Силистра

Бъдни вечер посрещат арменците в Силистра

BOBSTH 09:26:31 05-01-2021
RM0924BO.002
Силистра - арменци - традиции

Бъдни вечер посрещат арменците в Силистра


Силистра, 5 януари /Пеню Николов, БТА/
Арменците в Силистра посрещат Бъдни вечер.
Вярващите ще запалят свещи в четиристотин годишната църква "Света Богородица", считана за най-стария арменски действащ храм в България.Църквата няма свещеник, но арменците пазят своите традиции и я поддържат.
На празничната трапеза трябва да има нечетен брой ястия. Едно от характерните е ануш абур (сладка супа) от жито и сушени плодове. Правят се лозови сарми, подсладен ориз, бобена салата. Преди вечерята в дома се кади с тамян, за да се изгонят злите сили, пали се свещ и се казва молитвата "Отче наш". Питка с късмети се разчупва от най-възрастния член на семейството и се раздава на останалите, като първото парче се слага пред иконата на Света Благородица.
Арменците са сред най-старите жители на Силистра. Според исторически свидетелства арменец е управлявал Силистра през единайсети век - през 1016 г. стратег на Доростол (Силистра) е бил Джоджик, който е с арменско-грузински произход. Това любопитно сведение от историята е публикувал силистренският историк Иван Занов в книгата си "Арменците в Силистра - минало и съвременност", която е първото цялостно изследване за арменците в крайдунавския град.

/РУМ/