РИА Новости: Украинските разколници осъзнаха грешката си

РИА Новости: Украинските разколници осъзнаха грешката си

Разколническата „Православна църква на Украйна“ (ПЦУ) започна третата си година на съществуване със скандал. Сега поддръжниците й заявяват без колебание, че нямат независимост. Ключовите решения се вземат от Константинополския патриарх. Нов лидер се активира в ПЦУ. 

Според ръководителя на ПЦУ Епифаний Думенко в новата структура има хора, които „се опитват да настроят епископата срещу предстоятелите“ под лозунга за малоценност на автокефалията. Говорим за опозицията, която се развива вътре в рамките на ПЦУ. „Митрополитът“ Луцкий и Волинский Михаил (Зинкевич) заяви, че недоволството на епископите на ПЦУ от самия Думенко и неговите уредници, като се започне от самия Фанар (окръгът в Истанбул, където се намира резиденцията на Константинополския патриарх) нараства: „Все повече и повече епископи са съгласни с това, което казва почетният патриарх Филарет“, заяви той.

Филарет Денисенко, който се провъзгласи за "патриарх на цяла Руси - Украйна", се скара със своето протеже Епифаний Думенко през пролетта на миналата година, когато обяви възстановяването на "Киевската патриаршия", която беше ликвидирал. Именно неговите 4,5 хиляди енории послужиха  като основа за „новата църква“. Според него томосът, издаден от Константинополския патриарх на ПЦУ, не дава пълна свобода. Ключовите решения все още се вземат от Фанар:

"Ние изисквахме, изискваме и ще изискваме докрай такъв томос, какъвто имат другите църкви. Ние твърдо ще застанем на позицията на патриархата. Ако Вселенският патриарх даде нов томос, това ще означава, че наистина сме се превърнали в автокефална, независима църква", каза  Филарет. ПЦУ отговори: това е просто "демонстрация на амбиция" и празни думи. Сега обаче, след речта на Михаил Зинкевич, ситуацията в разколническата организация се променя.

Дори по време на съществуването на „Киевската патриаршия“ Зинкевич не се страхуваше открито да влиза в конфликт със самия Филарет, въпреки че се отличава с деспотизъм и не толерира дори най-малкото неподчинение. Очевидно именно заради нелоялността Зинкевич не стана кандидат от „Киевската патриаршия“ на „обединителния събор“ на 15 декември 2018 г. Вместо това Филарет принуди своите „приятели“ да гласуват за покорния и на пръв поглед незабележимия Епифаний Думенко.

„Владиката Луцкий и Волинский“ обаче остана самодостатъчен дори след сформирането на ПЦУ. Например неговата епархия, която е почти 350 енории е една от последните, които се присъединяват към новата структура. Главният храм на неговата епархия, катедралата "Света Троица" в Луцк, все още е под юрисдикцията на "Киевската патриаршия". Зинкевич демонстрира по всякакъв начин, че не зависи от ръководството, противно на вътрешните правила, през пролетта на миналата година той доброволно отиде в Йерусалим за церемонията на Свещения огън. В храмът на Божи гроб обаче, не го допуснаха. Както и при Йерусалимския патриарх. След това Думенко трябваше да го оправдава. Година по-късно Епифаний също се оправдаваше. Зинкевич, въпреки забраната на ръководството, призова украинците да не се страхуват от коронавируса и да ходят на църкви. В резултат на това той беше временно изключен от синода на ПЦУ.

Но това не успокои дързкият и упорит митрополит. Последният продължи публично вече да изразява недоволство от факта, че Фанар се включва все повече във вътрешните работи на „независимата църква“. Обикновените граждани на Украйна обаче не симпатизират на такъв одиозен църковен водач. Ето защо вярващите едва ли ще го последват, казва историкът на украинското православие Владислав Петрушко. Според него Зинкевич "по-скоро изследва почвата в структурата си и тества Епифаний Думенко. Очевидно е, че Луцкият митрополит е малко вероятно да ръководи "новата църква ", подчертава историкът.

Но има и друг вариант, да се върне при Филарет в "Киевската патриаршия", като се има предвид, че Денисенко е почти  на 92 години и той не е назначил свой наследник. Зинкевич може да стане глава на „Киевската патриаршия“ и да примами епископите на „новата църква“, които са се разочаровали от Думенко и Томос. Всеки сценарий, по един или друг начин, ще навреди значително на репутацията на ПЦУ. И вместо да „обедини Украйна“, за което говорят нейните лидери, църковният разкол само ще се влоши и задълбочи.

Източник: https://ria.ru/20201223/zinkevich-1590463122.html 

Руска Православна Църква, София

ПП