Заради пандемията от коронавирус намаляват местните приходи на Община Шумен

Заради пандемията от коронавирус намаляват местните приходи на Община Шумен

BOBSTH 12:54:01 30-12-2020
MH1251BO.024
Шумен-бюджет-приходи

Заради пандемията от коронавирус намаляват местните приходи на Община Шумен


Шумен, 30 декември /Деян Герговски, БТА/
Очаква се бюджетът от местни приходи на Община Шумен да намалее заради пандемията от коронавирус. Прогнозата направи по време на онлайн пресконференция кметът на общината Любомир Христов.
Ако бюджетът ни от местни приходи за 2019 е бил 30 млн. и 660 хиляди, през 2020 - 27 млн. лв., то за 2021-ва година прогнозата ни е те да са с три милиона и двеста хиляди по-малко или 23 832 000 лв. Значително по-малко са приходите от наеми, от продажба на общински имоти, икономическата активност на малкия и средния бизнес намалява, което е тревожно", каза той и посочи, че администрацията е реализирала пакет от мерки за компенсиране на част от понесените щети и затруднения за търговци, които са ограничили или преустановили дейността си по време на извънредното положение.
В епидемичната обстановка от началото на годината досега общината извършва редица социални услуги в помощ на нуждаещи се и за преодоляване на последствията от COVID-19.
Домашният социален патронаж работи със запълнен капацитет от 300 души и разполага със запаси от хранителни продукти. Обществената трапезария обслужва 110 лица. Други 200 души получават ежедневно безплатен обяд в домовете си. В патронажната грижа за възрастни и лица с увреждания с почасови услуги и доставка на хранителни продукти и лекарства в дома са включени още 550 души.
Кметът определи като добра новина външното финансиране за изграждане на различни инфраструктурни обекти на обща стойност над 18 млн. и 600 хиляди лева.
Любомир Христов допълни, че вече се работи по изграждане на Пречиствателната станция за питейни води, предстои да се строи и довеждащия водопровод.
/МХ/