С 396 решения изпрати първата година от мандата си Общинският съвет в Силистра

С 396 решения изпрати първата година от мандата си  Общинският съвет в Силистра

BOBSTH 12:08:02 30-12-2020
RM1205BO.017
Силистра - Общински съвет

С 396 решения изпрати първата година от мандата си Общинският съвет в Силистра


Силистра, 30 декември /Пеню Николов, БТА/
Шестнайсет заседания, на които са приети 396 решения, е провел Общинският съвет в Силистра през първата година от мандата си.
Според председателя на Общиския съвет д-р Мария Димитрова, въпреки усложнената обстановка, работата на местния законодателен орган може да бъде оценена като резултатна.
"През тази първа година изградихме екип, който работи в конструктивен диалог в интерес на гражданите и за бъдещето на Община Силистра", подчерта д-р Мария Димитрова.
Всичките заседания на Общински съвет са били открити и са проведени присъствено и при засилени мерки за сигурност според заповедите на министъра на здравеопазването за обявената епидемиологичната обстановка заради COVID-19. Заседанията са излъчвани онлайн във фейсбук страницата на Общинския съвет и по Общинското кабелно радио "Силистра". Но отскоро, след промяна на обстановката, заседанията на Общинския съвет се провеждат вече неприсъствено онлайн. Това не намалява качеството на работата на местния законодателен орган, смята д-р Мария Димитрова.
В началото на извънредната ситуация всички общински съветници са дарили месечните си възнаграждения за закупуване на консумативи, необходими на "МБАЛ - Силистра".
Едно от заседанията, съгласно Наредбата за символиката и отличията на Община Силистра, е проведено тържествено и са удостоени жители на общината със звание "Почетен гражданин", отличия "За граждански принос" и награда "Студент на годината".
Въпреки усложнената обстановка съветниците са провеждали и срещи с избирателите, запознавайки се с техните проблеми.
През месец май с допълнение и изменение в Правилника за работата и устройството на Общински фонд "Здраве" на Община Силистра финансово са подпомогнати специализацията и социално-битовите условия на лекари-специализанти и специалисти по здравни грижи, работещи в "МБАЛ - Силистра".
Многократно са организирани и срещи с различни институции и граждани от страната и чужбина.
Общинският съвет е изразил и отношение по проблема за преминаването на тежкотоварни автомобили на територията на град Силистра и е приел решение за временно преустановяване на движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 тона до пускане в експлоатация на Фериботния терминал "Силистра - Кълъраш".
"Взаимодействието с общинската администрация бе в дух на сътрудничество с цел осигуряване на ефективна организация на работа на Общинския съвет - водещо бе желанието на всички да работим за ефективно местно самоуправление, за развитие на общината и в помощ на нейните граждани", подчерта д-р Мария Димитрова. Според нея само с диалог и самокритичност може да се върви напред при изпълнение на задълженията към избирателите.
"Ще продължим да полагаме усилия, за да отговорим на очаквания на жителите на Община Силистра за благоденствието на всички", заяви д-р Мария Димитрова. Тя изрази надежда, че следващата година ще бъде по-добра, по-плодотворна и здрава...

/РУМ/