Нова колекция цветя ще "дебютира" в Университетската ботаническа градина в Балчик догодина

Нова колекция цветя ще "дебютира" в Университетската ботаническа градина в Балчик  догодина

BOBSTH 11:19:01 29-11-2020
MM1117BO.014
Балчик - Ботаническа градина - нова колекция

Нова колекция цветя ще "дебютира" в Университетската ботаническа градина в Балчик догодина


Добрич, 29 ноември /Юлияна Христова, БТА/
Нова колекция цветя ще "дебютира" в Университетската ботаническа градина в Балчик през 2021 година. Над 25 000 луковици на лалета, зюмбюли, нарциси, мускари вече са засадени в очакване зимата да е благоприятна и напролет да разцъфтят в многобройни багри, съобщи на БТА ландшафтният архитект Мариана Димитрова.
По думите й нови 20 сорта божуровидни, ресничести, триумф-лалета и други, доставени от Нидерландия, ще красят алеите на парка от средата на март до края на април. Традиционният Парад на лалетата няма да е така пищен както през минали години, когато градинарите са засаждали по 40-50 сорта, но колекцията ще покаже много новости въпреки пандемията с коронавируса.
Сред лалетата "дебютанти" в парка е "Арабска мистерия", която ще изненада с контрастна комбинация на съцветието - в тъмновишнево, а по ръба в бяло, разказа ландшафтният архитект. Очаква се новите сортове да обагрят пейзажа и в ярко червено, нежно преливащи от жълто в розово, или с чашки на розови петна.
До края на декември ще бъдат поръчани и семената за около 42 вида летни цветя - бегония, тагетис салвия, циния и много други, а през януари ще започне производството на разсада, каза Мариана Димитрова. Още в началото на новата година ще бъдат подготвени и проектите за цветните алеи, които да бъдат декор за най-хубавите снимки през лятото.


/ММ/