Реставрираха сграда-паметник на културата в разградското село Ушинци

Реставрираха сграда-паметник на културата в разградското село Ушинци

BOBSTH 11:38:31 24-11-2020
GI1136BO.021
Разград - паметник - реставрация

Реставрираха сграда-паметник на културата в разградското село Ушинци


Разград, 24 ноември /Садет Кърова, БТА/
Беглишкият хамбар в разградското село Ушинци е реставриран. Финансирането на възстановителните дейности на сградата, която е паметник на културата от местно значение, е осигурено от общинския бюджет, съобщиха от местната администрация.
Предполага се, че хамбарът е изграден през 19 век. Той представлява дървена постройка, която е поставена върху каменни основи, част от които са вкопани. Конструкцията на постройката е от дървени греди, а обшивката от дебели дялани дъски. Стопанската постройка е разделена на три части. В нея преди Освобождението са събирани данъците за Османската империя - десякът в натура от добива на зърнени култури на всяко семейство, посочват от общината.
Сградата е запазена дълги години и с оригиналната си конструкция е емблематична постройка за местните хора. През последните десетилетия е притежание на потребителската кооперация, откъдето прехвърлят собствеността на Община Разград, тъй като нямат възможност да се грижат за сградата.
За да не се разруши и да се съхрани за идните поколения паметникът е ремонтиран. Подменени са керемидите на покрива на хамбара, сменени са и част от гредите с подобни, за да се запази автентичния вид на сградата. За подсигуряване са добавени още две колони отпред. "Хамбарът е скъп спомен за местните хора, затова решихме да се погрижим за съхраняването му за идните поколения", сподели кметският наместник Иван Димитров./ГИ/