Областният управител на Търговище е огледал извора край село Кипилово - основен водоизточник на Омуртаг

Областният управител на Търговище е огледал извора край село Кипилово - основен водоизточник на Омуртаг

BOBSTH 20:04:01 23-11-2020
PP2001BO.021
Омуртаг - водна криза - областен управител

Областният управител на Търговище е огледал извора
край село Кипилово - основен водоизточник
на Омуртаг


Омуртаг, 23 ноември /Боряна Димитрова, БТА/
Областният управител на Търговище Митко Стайков е бил днес в община Котел, за да огледа извора край село Кипилово - основен водоизточник за град Омуртаг и няколко населени места в област Търговище. Той е бил придружен от Танер Исмаилов - началник на район "Омуртаг" във "ВиК"-Търговище, съобщиха от пресслужбата на областната управа тази вечер.
Както БТА вече съобщи, в Омуртаг бе въведен драстичен воден режим, а вчера жителите му излязоха на протест с искане за осигуряване на вода чрез допълнителен водоизточник.
Стайков и Исмаилов са направили оглед на т.нар. извор "Кипилово 2", който, според жители на община Омуртаг, би могъл да осигури регулярно подаване на вода за питейно-битовото водоснабдяване на града. Изворът се намира на няколко километра от основния в Еленския балкан.
В Кипилово Стайков се е срещнал с кмета на населеното място Йордан Симеонов, който е изразил личните си притеснения и безпокойството на жителите на селото за запазване на водни ресурси за хората в региона.
Предстои Митко Стайков да проведе работни срещи - в търсене на бързо решение на проблема с водния режим в Омуртаг, с кмета на община Котел и с областния управител на Сливен, се посочва в съобщението./ПП/