Има епидемични взривове на Covid-19 в два социални дома в Добричка област

Има епидемични взривове на  Covid-19 в два социални дома в Добричка област

BOBSTH 16:33:01 23-11-2020
MH1630BO.018
Добрич - социални домове - Covid-19

Има епидемични взривове на Covid-19 в два социални дома в Добричка област


Добрич, 23 ноември /Юлияна Христова, БТА/
В два социални дома в Добричка област са регистрирани епидемични взривове на Covid-19, съобщават от областния кризисен щаб.
В Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в каварненското село Българево, където са установени 97 обитатели и 11 служители от персонала с положителен тест за инфекцията, вече са предприети мерки за ограничаване на заразата. Всички носители на вируса са поставени под карантина за 14 дни. От Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ са разпоредили да бъде направена дезинфекция на всички сгради и дворни площи на дома. Всички домуващи с отрицателен тест са отделени в самостоятелна сграда и се обслужват от отрицателен на вируса персонал, посочват от щаба.
Заразените потребители са настанени в останалите сгради и за тях също се грижат специалисти с отрицателен тест, които ще остават в дома за седмица, а после ще бъде осигурявана друга смяна.
При всекидневно медицинско наблюдение на потребителите - ако е необходимо и от инфекционист, ще бъде подготвян доклад до РЗИ. Ако домуващи трябва да бъдат хосптализирани, те ще бъдат транспортирани през телефон 112 за изследвания и консултации в Многопрофилната болница за активно лечение в Каварна. От там ще се насочват за лечение в Държавната психиатрична болница в Карвуна,информират от щаба. Осем от заразените в дома вече са на лечение като са в добро общо състояние.
Четирима заразени има и сред персонала на Дома за стари хора в Балчик, информират от областния кризисен щаб. Те също са изолирани за 14 дни. От общо 24 души в дома - персонал и потребители, изследвани с тестове, няма други вирусоносители.
В края на седмицата предстоят контролни изследвания и в двете социални заведения.
/МХ/