Летец- изтребител, студент в базата на ПУ в Смолян, е отличен с наградата Straubel Leadership Award

Летец- изтребител, студент в  базата на ПУ в Смолян, е отличен с наградата Straubel Leadership Award

BOBSTH 15:48:01 23-11-2020
MH1546BO.012
Смолян - университет - студент с отличие

Летец- изтребител, студент в базата на ПУ в Смолян,
е отличен с наградата Straubel Leadership Award


Смолян, 23 ноември /Христина Георгиева, БТА/
Костадин Недев, пилот - изтребител, студент в магистърска програма на Пловдивския университет е отличен с престижната награда за лидерство на фондация "Стробъл". Това съобщи гл. ас. д-р Велислава Райдовска от базата в Смолян на Физико-технологичния факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Военният летец получава Straubel Leadership Award за разработената от него образователна платформа "Млад изобретател".
Фондация "Стробъл" е създадена от Дж. Б. Стробъл, съосновател и дългогодишен главен технически директор на "Тесла", а основната цел е да подкрепя инициативи в областта на образованието, науката и социалните иновации, уточнява гл. ас. Райдовска. По думите й Костадин Недев описва "Млад изобретател" като мобилна платформа за обучение на ученици, студенти и ентусиасти в сферата на инженерните науки и компютърните технологии. Представяйки отличения проект, от фондацията посочват, че Костадин Недев преподава в мобилната платформа чрез практически подходи, които насърчават младите хора да ремонтират и възстановяват за нова употреба електронни устройства.
"Това е една социално отговорна и насочена не толкова към технологиите, колкото към младите хора мисия", убеден е Костадин Недев. Пилотът- изтребител работи в авиобаза "Граф Игнатиево", възпитаник е на ППМГ "Васил Левски" в Смолян и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Студент е в магистърската програма "Хардуерни и софтуерни системи" в базата в Смолян на Физико-технологичния факултет на ПУ.
Летецът обяснява, че една от целите на "Млад изобретател" е да се стимулират младите да бъдат не само консуматори на новите технологии, а генератори на нови идеи и разработки, да се превърнат в едни истински изобретатели на бъдещето.
/МХ/