В Плевен подготвят иновативен проект - "Заместваща грижа", по новия закон за социалните услуги

В Плевен подготвят иновативен проект - "Заместваща грижа", по новия закон за социалните услуги

BOBSTH 12:23:01 22-11-2020
IS1220BO.015
Плевен - социални услуги - новост

В Плевен подготвят иновативен проект - "Заместваща грижа", по новия закон за социалните услуги


Плевен, 22 ноември /Малин Решовски, БТА/
В Плевен се подготвя нов иновативен социален проект, наречен "Заместваща грижа", който ще бъде изпълнен по новия закон за социалните услуги. Това съобщи за БТА Владислава Цолова - председател на Сдружение "Аутизъм Днес България".
Тя уточни, че градът се утвърждава като един от водещите извън столицата, които прилагат на практика по държавни стандарти образователна интеграция на деца с проблеми с останалите. Това се постига благодарение на предоставена от общината безвъзмездно сграда в квартал "Сторгозия" на Сдружение "Аутизъм Днес България" и амбициите на неговия екип, изтъкна Цолова.
След като създадохме Център по аутизъм и Детска градина "Монтесори", подготвяме новия амбициозен проект, допълни тя. "Пустеещата в момента част от сградата се надяваме да напълним със съдържание по новия закон за социалните услуги с нова социална услуга - "Заместваща грижа". Смисълът на това наше начинание е да подкрепим родители, които се грижат за деца с увреждания на всички възрасти. Т.е. възрастта на детето няма значение, то може да е на 40 или 50 години, но изисква родителите му да продължават да се грижат за него денонощно. Тези родители ще могат да оставят децата си за 20 дни в годината на квалифицирана грижа при нас. Това ще бъде помощ според световните стандарти от специалисти, назначени на 24-часов работен ден, които ще бъдат на смени и ще работят по специализирани програми с нуждаещите се. Родителите ще могат да си отдъхнат за 20 дни в годината, като ще разчитат на нашата професионална подкрепа", поясни Владислава Цолова. Тя се надява начинанието да намери реализация през 2021 г., за да помагат на нуждаещи се родители от Северна България.

/ИС/